Kaarten Waarschoot grondig dooreengeschud?

In Waarschoot dingen maar liefst zes partijen naar de gunst van een paar duizend kiezers. Daar waar de verkiezingen en de uitslag van 2006 nog bijna een kopie waren van die van zes jaar eerder, lijken de kaarten nu wel grondig dooreen geschud te worden.

CD&V kwam zes jaar geleden met acht zetels nog als overwinnaar uit de bus tegenover Open VLD, die strandde op zeven zetels. Ook nu weer lijkt het tussen die twee partijen uit te draaien om de grootste partij te worden en de partij die de sjerp levert.

Open VLD verving zijn boegbeeld en stemenkanon, Antoine Van Hulle, aan de kop van de lijst door Alain Vervaet. CD&V deed hetzelfde. Daar lost Ann Coopman Ghislain Lippens af op de eerste plaats. Coopman kon zich de afgelopen vier jaar wel profileren als burgemeester en op haar schouders rust dus de last om die burgemeestersbonus te verzilveren.

WGB/N-VA: gezichten gecombineerd met een sterk merk

De lokale lijst WGB (Waarschootse Gemeentebelangen) bleef de jongste verkiezingen steevast rond de drie zetels draaien. Ook in kartel met de SP.A zes jaar geleden, haalde het twee schepenzetels én de OCMW-voorzitter binnen. Nu, in combinatie met de N-VA hoopt de WGB een nieuwe succesformule te hebben gevonden: bekende gezichten in combinatie met een sterk merk.

Schepen Ellen Coppens (WGB) is lijsttrekker met in haar zog een aantal populaire gezichten die zich via de WGB-lijst engageren zonder openlijk uit te komen voor een echte politieke voorkeur. Daarbij worden ze gesteund door de N-VA, die relatief onbekende mensen afvaardigt, maar wel het nodige nationale stemmenpotentieel heeft.

Kruimels voor de kleintjes?

Twee grote blokken dus, met een mogelijke derde hond om de taart te verdelen. Resten nog drie partijen: Vlaams Belang, SP.A en Groen (foto). De eerste zal ongetwijfeld al tevreden zijn als hun zetel behouden blijft. Kopman Erik D’havé stond zijn plaats af aan Gunter Danel, die nu amper vijf mensen op zijn lijst kon bijeenscharrelen, tegenover negen zes jaar geleden.

De SP.A werkte zich de laatste jaren positief in de kijker, maar de breuk met Groen was wel een lelijke smet op het blazoen. Begin januari verklaarden Groen en de SP.A elkaar nog openlijk de liefde, maar zes maanden later was de relatie al bekoeld. Klapstuk was de overstap van plaatselijk Groen-stichter en voorzitter Yves Moens naar de SP.A als "groene plus".

De SP.A duidde OCMW-voorzitter Jurgen Blomme aan als lijsttrekker. Groen trekt met volslagen nieuwkomer Francisca Vandekerckhove en eveneens een volle lijst naar de kiezer. Kortom beide linkse partijen strijden straks elk apart om de linkse kiezer. Afwachten of ze daarbij elkaar niet in de vernieling rijden.

Olivier Scheir

lees ook