Kan CD&V het ook zonder Jef Kersemans?

In Oud-Turnhout was CD&V de voorbije twee legislaturen de enige constante in de meerderheid. Van 2000 tot 2006 vervolledigden Groen en Open VLD het schepencollege. Zes jaar geleden moesten zij plaats ruimen voor de SP.A. De N-VA, die met een eigen lijst komt, en de nieuwe partij Oud-Turnhout Plus maken het moeilijk om de nieuwe coalitie te voorspellen.

CD&V leverde de voorbije decennia de burgemeester in Oud-Turnhout. Zes jaar geleden konden de christendemocraten nog rekenen op stemmenkanon Jef Kersemans (1.249 voorkeurstemmen), maar de voormalige burgemeester van Oud-Turnhout gaf begin 2011 de fakkel door aan zijn opvolger Leo Nys (foto).

Het partijbestuur besliste om Nys lijsttrekker te maken voor 14 oktober, maar dat was niet naar de zin van CD&V-schepen Jos Vinckx. Hij behaalde zes jaar geleden 967 voorkeurstemmen tegenover 299 voor Leo Nys. Jos Vinckx vond dat hij recht had op de eerste plaats op de kieslijst, maar moest zich uiteindelijk toch tevreden stellen met plaats 3. Desondanks droomt Vinckx nog van de burgemeesterssjerp.

“Het is zeker mijn bedoeling om er voluit voor te gaan. De afspraak binnen de partij is dat degene die meeste voorkeurstemmen achter zijn naam krijgt de eerste keuze krijgt”, aldus Jos Vinckx.

Een opvallende naam op de CD&V-lijst is die van Annick Sevenans. Sevenans nam onlangs als rolstoeltennisster nog deel aan de Paralympische Spelen. Ze heeft haar sportcarrière nu even on hold gezet om voluit voor haar politieke studies te gaan. Sevenans staat op plaats 13. “Er is de laatste zes jaar veel sportinfrastructuur bij gekomen en vernieuwd. Een heel positieve trend die ik graag voort zou willen zetten, moest ik daar de kans toe krijgen”, zegt Sevenans.

CD&V kan op 14 oktober niet meer rekenen op de stemmen van gewezen kartelpartner N-VA. Die partij trekt met een eigen lijst naar de kiezer en heeft met Jan Sels en Paul Van Miert een pak ervaring in huis. De huidige schepenen staan respectievelijk op plaats 1 en 3 op de N-VA-lijst. Jan Sels maakte onlangs de overstap van CD&V naar N-VA.

Van Miert trekt SP.A

Huidig coalitiepartner SP.A koos voor schepen Leo Van Miert als lijsttrekker. Van Miert is al sinds 1986 actief in de politiek, maar het was zes jaar geleden de eerste keer dat hij deel uitmaakte van de meerderheid in Oud-Turnhout. Hij hoopt de komende zes jaar opnieuw een schepenambt te bekleden, en wie weet zelfs de burgemeesterssjerp te omgorden. Gemeenteraadslid Jan Van Gorp duwt de lijst.

Oris trekt Groen, Open VLD wordt Oud-Turnhout Plus

Oppositiepartij Groen trekt met Greet Oris als lijsttrekker naar de kiezer. Oris was van 2000 tot 2006 schepen van Financiën in Oud-Turnhout. Na een oppositiekuur van zes jaar hoopt de partij opnieuw deel te kunnen uitmaken van de meerderheid. Lijstduwer wordt Vlaams parlementslid Dirk Peeters.

Open VLD hield het voor bekeken in Oud-Turnhout. De partij wordt opgevolgd door Oud-Turnhout Plus, een samengaan van liberalen en onafhankelijken. Gemeenteraadslid Ronald Leysen trekt de nieuwe lijst. “Burgers hebben de buik vol van politiek. Vooral van de politiek die op federaal vlak gevoerd wordt. Ook wij zijn het niet altijd eens met wat zich op federaal vlak afspeelt. Vandaar dat wij, onafhankelijken en liberalen, besloten hebben om een nieuwe lokale partij op te richten, zegt Ronald Leysen.  "Oud-Turnhout Plus wil volgende legislatuur deel uitmaken van de meerderheid, en de belangen van alle burgers verdedigen.”

Vlaams Belang kreeg een lijst van 15 kandidaten bij elkaar. Gemeenteraadslid Frank Van Gorp trekt de lijst.

Jef Van Nooten

lees ook