Kan N-VA meerderheid CD&V Lille breken?

De verkiezingen in Lille lijken een tweestrijd te zullen worden tussen CD&V en N-VA. CD&V had de voorbije zes jaar een absolute meerderheid, maar kan nu niet rekenen op stemmenkanon Jef Van Duppen. Hij gaf eind 2010 de burgemeesterssjerp door aan Paul Diels. Oppositiepartij Anders sloot zich aan bij de N-VA.

CD&V haalde in 2006 maar liefst 16 van de 25 zetels binnen. Dat succes was grotendeels te danken aan de 2.332 voorkeurstemmen van toenmalig burgemeester Jef Van Duppen. De gewezen burgervader hield het intussen voor bekeken. Eind 2010 gaf hij de fakkel door aan Paul Diels, die op 14 oktober de CD&V-lijst zal trekken. Hij wordt gevolgd door schepenen Ann Van Mechelen en Marc Herrygers. OCMW-voorzitter Wim Peeters staat op de vierde plaats.

Een opvallende naam op de kieslijst van CD&V is die van Michelle Geudens op plaats 17. De jonge vrouw lijdt aan mucoviscidose. Zelf stelt ze het goed na een longtransplantatie, maar haar tweelingzus Claire overleed aan dezelfde ziekte. Michelle Geudens organiseert nu jaarlijks Claire’s Party voor het goede doel.

N-VA versterkt door Anders

CD&V zal op 14 oktober vooral nieuwsgierig uitkijken naar het resultaat van de N-VA. De lokale N-VA-afdeling in Lille werd twee jaar geleden opgericht door Geert Geens. Lijsttrekker Geens behaalde zes jaar geleden nog een zitje in de gemeenteraad nadat hij verkozen was op de lijst van Vlaams Belang. Na interne twisten met partijgenote Sandy Neel, besliste hij halverwege de legislatuur om als onafhankelijk gemeenteraadslid voort te gaan

Leo Smans volgde zijn voorbeeld en prijkt nu op plaats 3 bij de N-VA. “Met de oprichting van N-VA willen we een poging doen om de absolute meerderheid van CD&V in Lille te bereiken”, motiveerde Geert Geens de start van N-VA.

Intussen sloot ook oppositiepartij Anders zich aan bij de N-VA. Jan Stevens, het kopstuk van Anders, zal de N-VA lijst duwen. "De politiek is er niet eenvoudiger op geworden en de gemeentelijke problemen niet kleiner", motiveerde Jan Stevens van Anders de verhuizing naar de N-VA. "Om in deze omgeving verder te kunnen werken, ervaart Anders een tekort aan mogelijkheden. De allergrootste meerderheid van de leden en mandatarissen van Anders heeft ervoor gekozen om zich kandidaat te stellen bij de N-VA."

Open VLD zonder Anders

De partij Anders vormde de voorbije legislatuur een fractie met Open VLD. Met de verhuizing naar de N-VA komt er een einde aan die samenwerking. In tegenstelling tot Anders komt Open VLD nog wel met een eigen lijst, al telt die lijst maar zeven kandidaten met Iris Heymans als lijsttrekster.

Oppositiepartij Groen trekt met een voltallige lijst van 25 kandidaten naar de kiezer. Gemeenteraadslid Ilse Van Dongen trekt de lijst.

De lijst van Vlaams Belang telt negen kandidaten met Danny Neel als lijsttrekker.

Jef Van Nooten

lees ook