Kartel van Termont blaast tegenstand weg in Gent

Als er vandaag lokale verkiezingen in Gent zouden zijn, dan zou het kartel SP.A/Groen met ruime voorsprong als winnaar uit de bus komen. De rood-groene lijst met burgemeester Termont aan het hoofd haalt in een peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws 42,9 procent. De kloof met de tweede partij, Open VLD, is bijna 25 procent. De liberalen verliezen enkele procenten, de N-VA strandt op de derde plaats. Vlaams Belang en CD&V (in 2006 nog in kartel met de N-VA) verliezen fors.

De SP.A en Groen vormen voor de eerste keer een kartel in Gent. De samenwerking lijkt in onze peiling alvast een succes te zijn: het progressieve kartel steekt er met kop en schouders bovenuit en haalt 42,9 procent van de stemmen. De kloof met de tweede partij is bijna 25 procent. In 2006 was de kloof tussen de eerste partij (SP.A) en de tweede (Open VLD) slechts 10 procent.

De twee linkse partijen halen in de peiling als kartel wel net iets minder dan hun samengetelde resultaten bij de verkiezingen in 2006. Toen klokte de SP.A op 31,6 procent af, Groen op 12,1. Samen goed voor 43,7 procent. In de peiling is het kartel de afgetekende winnaar, maar veel progressie hebben de twee partijen blijkbaar niet gemaakt, ze gaan samen zelfs een heel klein beetje achteruit.

Open VLD en N-VA duelleren om de tweede plaats

Open VLD van lijsttrekker en huidige eerste schepen Mathias De Clercq (foto) kijkt in de peiling tegen een licht verlies aan in vergelijking met de verkiezingen in 2006. De Clercq en zijn ploeg halen 18,6. In 2006 was dat nog 21 procent. De liberalen blijven wel de tweede partij in Gent, al konden ze de oprukkende N-VA van Siegfried Bracke maar net afhouden.

De Vlaams-nationalisten vormden in 2006 nog een kartel met CD&V en hebben op dit moment maar één gemeenteraadslid in Gent. Als de uitslagen op 14 oktober in de buurt van deze peiling komen, dan zullen er dat in de volgende legislatuur heel wat meer zijn. Nu de partij een eigen lijst heeft ingediend, haalt ze meteen 17,3 procent. De score van de N-VA als aparte partij is in onze peiling dus net iets hoger dan die van het kartel in 2006.

CD&V en Vlaams Belang onder 10 procent

CD&V en Vlaams Belang zien hun electoraat fors krimpen en zijn respectievelijk de vierde en vijfde partij in Gent. De christendemocraten vormden in 2006 een kartel met de N-VA, de breuk van het kartel lijkt hen geen goed te doen. De partij van lijsttrekker Veli Yüksel (eerste foto) haalt geen 10 procent meer en moet tevreden zijn met 8,4 procent. De wederopstanding van de Gentse CD&V lijkt volgens deze peiling dus nog niet voor morgen te zijn.

CD&V wipt wel over Vlaams Belang, waardoor de partij net als in 2006 op de vierde stek eindigt. De N-VA en CD&V halen in onze peiling samen wel meer stemmen (plus 10 procent) dan toen ze in 2006 in kartel deelnamen, maar dat ligt meer aan de winst van de N-VA dan aan de score van CD&V.

Conclusie na het bekijken van de top 4: een mogelijke rechtse samenwerking van Open VLD, N-VA en CD&V tegen het kartel SP.A/Groen en het kartel zelf zijn ongeveer even groot. De drie partijen halen samen 43,3 procent, tegenover 42,9 voor het kartel.

Vlaams Belang van lijsttrekker Johan Deckmyn (tweede foto) krijgt een serieuze tik in Gent. De partij haalde in 2006 nog 18,1 procent van de stemmen, en was toen de derde partij, maar moet zich nu tevreden stellen met amper 7,5 procent. Een verlies van 10,6 procent. Vlaams Belang moet nu vier partijen voor zich dulden.

Kleine linkse partijen groeien licht

Ook twee kleine linkse partijen steken hun neus aan het Gentse venster. PVDA+, met als lijsttrekker Tom De Meester, slaagt er in de peiling in om de score te verdubbelen en gaat van 1 naar 2,6 procent. Rood!, dat voor de eerste keer aan de Gentse gemeenteraadsverkiezingen deelneemt, haalt een soortgelijk resultaat: 2,5 procent. De Belgische Piratenpartij ten slotte sprokkelde 0,3 procent bijeen.

N-VA tackelt CD&V en Vlaams Belang

Het verlies van CD&V en Vlaams Belang is in de eerste plaats aan de N-VA van Siegfried Bracke (foto) te wijten. Van de kiezers voor het toenmalige kartel stemmen er in deze peiling meer voor de N-VA dan voor CD&V. Een derde van de kartelkiezers blijft bij CD&V. Vlaams Belang verliest een derde van zijn kiezers aan de N-VA.

Opvallend is ook dat Open VLD in de eerste plaats aan het kartel SP.A/Groen verliest en pas in de tweede plaats aan de N-VA, al gaat het om kleine percentages. De liberalen konden zowat 70 procent van hun electoraat behouden.

De SP.A en Groen konden de meeste kiezers bij zich houden. 77 procent van de SP.A-kiezers zou nu voor het kartel kiezen, bij Groen is dat 85 procent. De SP.A verliest in de eerste plaats aan de N-VA en Open VLD, Groen ziet kiezers in de eerste plaats naar de kleine linkse partijen PVDA+ en Rood trekken. Maar ook hier gaat het om kleine percentages.

Termont eenzaam aan de top

De peilers wilden ook weten wie de ondervraagden als burgemeester verkiezen. Zittend burgemeester Daniël Termont (foto) komt daarin als absolute nummer één naar voren. 59,8 procent van de ondervraagden verkiest hem als "nieuwe" burgemeester. Achter hem gaapt een diepe kloof. 10,6 procent verkiest Mathias De Clercq als burgemeester, 10,3 procent kiest voor Siegfried Bracke.

CD&V-lijsttrekker Veli Yüksel moet duidelijk nog aan zijn populariteit werken: slechts 1,8 procent ziet in hem een burgemeester. Opvallend is ook dat de kiezers van de vijf grote partijen altijd een voorkeur hebben voor de eigen lijsttrekker, behalve bij CD&V. Daar gaan de meeste stemmen naar Termont en pas in de tweede plaats naar Yüksel zelf.

Yüksel moet ook Vlaams Belang-lijsttrekker Johan Deckmyn nipt laten voorgaan. Deckmyn haalt een score van 2 procent. 1,7 procent kiest ten slotte voor Tom De Meester van PVDA+, Bart Vandersteene van Rood! overtuigde 1 procent.

Gentenaars zijn tevreden burgers

De populariteit van Daniël Termont blijkt ook uit de tevredenheidscijfers voor hem en het college. Maar liefst 81 procent van de ondervraagden zegt "tevreden" (47 procent) of "zeer tevreden" (34 procent) te zijn over de burgemeester. 8 procent is "eerder ontevreden" of "helemaal niet tevreden".

Ook het stadsbestuur in zijn geheel haalt een goede score. 75 procent van de ondervraagden is tevreden. 11 procent is ontevreden.

  • 800 ondervraagden
  • Peiling afgenomen tussen 3 en 29 september
  • Herwegingsprocedure: per leeftijd, onderwijsniveau, beroep, deelgemeente en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook