Korpschef Mechelen zet stap opzij na "gelekte" mail

In Mechelen zet Yves Bogaerts, de korpschef van de politie, tijdelijk een stap opzij. Bogaerts had een mail die enkel bedoeld was voor burgemeester Bart Somers (Open VLD) per ongeluk naar alle perscontacten verzonden.

In de mail vermeldt hij dat actrice en presentatrice Tine Van den Brande, die als onafhankelijke kandidate op de SP.A-lijst staat bij de gemeenteraadsverkiezingen, een rood licht negeerde en positief blies bij een alcoholcontrole.

Zijn mail was een antwoord op een mail van de politiewoordvoerder waarin de resultaten van een WODCA-actie in de nacht van donderdag op vrijdag werden bekendgemaakt. Vermoedelijk wilde Bogaerts de mail doorsturen naar de burgemeester, maar heeft hij op "allen beantwoorden" geklikt. Hierdoor kregen ook alle perscontacten zijn mail.

"Het was een materiële vergissing van onze korpschef die hij ten zeerste betreurt", zei burgemeester Somers tijdens een persconferentie. "Hij heeft meteen beslist tijdelijk een stap opzij te zetten." De korpschef was niet aanwezig op het persmoment, maar is zwaar aangeslagen door de feiten. Somers benadrukt dat het lekken van deze mail per ongeluk gebeurde en niet kadert in de verkiezingscampagne. "In Mechelen laten we de ideeën strijden en niet de mensen", besloot hij.

Voorlopig gaat de korpschef voor onbepaalde tijd met vakantie. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) moet nu definitief beslissen wat er met hem moet gebeuren.