N-VA breekt absolute meerderheid SP.A in Hasselt

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn in Hasselt dan zou het kartel SP.A/Groen zijn absolute meerderheid verliezen. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws. De partij blijft wel nog de grootste in Hasselt. De N-VA, die in 2006 nog in een kartel met CD&V naar de kiezer trok en het nu op eigen houtje probeert, wordt in de peiling de op een na grootste partij.

In de peiling verliest het kartel SP.A/Groen met lijsttrekker Hilde Claes (SP.A) zijn absolute meerderheid. Het kartel, dat nu onder de naam Helemaal Hasselt naar de kiezer trekt, haalde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 nog 48,3 procent, maar daalt in de peiling met 10 procent, naar 38,2 procent.

De N-VA, die in 2006 nog in kartel met CD&V naar de kiezer trok en dat nu op eigen houtje doet, wordt de op een na grootste partij in Hasselt. Ze haalt in de peiling 24,3 procent. Dat is zo’n 6 procent meer dan haar vroegere kartelpartner CD&V, die zich tevreden moet stellen met 18,4 procent. CD&V wordt de derde partij in Hasselt.

In 2006 was het kartel nog goed voor 24,8 procent. Nu halen de 2 afzonderlijke partijen samen 42,7 procent. De N-VA lijkt haar stemmen vooral te halen bij Vlaams Belang, Open VLD en het vroegere kartel CD&V/N-VA.

Opvallend zijn ook de resultaten voor oppositiepartij Vlaams Belang. De partij moet flink incasseren en zakt in vergelijking met de verkiezingen 6 jaar geleden met 9 procent, van 14 procent naar 5,1 procent.

Open VLD, dat zich in Hasselt heeft omgedoopt tot Groei, verliest 3 procent in vergelijking met 2006. De partij zakt van 12,6 procent naar 9,2 procent in de peiling. LDD, dat naar de kiezer trekt onder de naam Leefbaar Hasselt, haalt in de peiling 4,8 procent.

Hilde Claes is de populairste

Het afgelopen jaar is niet zonder slag of stoot verlopen voor burgemeester Claes. Door de Hazodi-affaire kwam ze eind vorig jaar in het oog van een mediastorm terecht. Claes, die pas 3 jaar geleden de sjerp mocht omgorden nadat gewezen burgemeester Herman Reynders provinciegouverneur is geworden, blijft toch de populairste onder de kandidaat-burgemeesters. Voor 33 procent van de ondervraagden is ze de meest geschikte burgemeester.

Ivo Belet strandt op de tweede plaats met 22,9 procent. Steven Vandeput, lijsttrekker van de N-VA, ziet de hoge score van zijn partij niet weerspiegeld in zijn persoonlijke score. Met 13,8 procent eindigt hij op de derde plaats. Al is dat voor de nobele onbekende misschien toch een behoorlijke score.

Het volledige lijstje:

1. Hilde Claes (SP.A): 33,0 %
2. Ivo Belet (CD&V): 22,9 %
3. Steven Vandeput (N-VA): 13,8 %
4. Laurence Libert (Open VLD): 6,9 %
5. Jan Marechal (Leefbaar Hasselt): 2,9 %
6. Katleen Martens (Vlaams Belang): 2,5 %

Meer dan helft tevreden over bestuur

Meer dan de helft van de ondervraagden (63 procent) is tevreden over het huidige bestuur. 20 procent van de ondervraagden laat het blauw blauw en is “noch tevreden, noch ontevreden". 17 procent zegt ontevreden te zijn met het huidige bestuur.

Op de vraag in welke mate de ondervraagden tevreden zijn over burgemeester Hilde Claes wordt minder enthousiast gereageerd. Iets minder dan de helft van de ondervraagden, 49 procent, zegt “nogal tevreden” of “zeer tevreden” te zijn. 21 procent van de ondervraagden is niet tevreden over Claes.

  • 800 ondervraagden
  • Peiling afgenomen tussen 3 en 29 september
  • Herwegingsprocedure: per leeftijd, onderwijsniveau, beroep, deelgemeente en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook