N-VA en De Wever blijven op kop in Antwerpen

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn in Antwerpen, dan wint de N-VA die met de vingers in de neus. Dat blijkt uit de peiling van de VRT en De Standaard. Tussen de partij van Bart De Wever en de Stadslijst van burgemeester Patrick Janssens gaapt nog een kloof van 9,5 procent.

Een week voor de verkiezingen lijkt de N-VA in een redelijk comfortabele positie te zitten in Antwerpen. Met 37,2 procent van de stemmen loopt de partij bijna 10 procent voor op de Stadslijst van Patrick Janssens. Daarmee lijkt de partij de verkiezingen met een gerust gemoed tegemoet te kunnen gaan.

De Stadslijst (SP.A en CD&V) van burgemeester Patrick Janssens volgt intussen op lange afstand, maar slaagt er wel peiling na peiling in die afstand een beetje kleiner te maken. In mei scoorde de Stadslijst 25,4 procent, in  september haalde ze 26 procent, nu doet ze daar nog eens 1,7 procent bij. De vooruitgang van de Stadslijst zou echter nog een fikse duw nodig hebben om de N-VA naar de kroon te steken. Dat lijkt een bijzonder moeilijke opdracht.

De andere partijen komen er nauwelijks aan te pas. Vlaams Belang, in 2006 nog de op een na grootste partij met 33,5 procent, verschrompelt nu tot 13 procent, een percentage gelijk aan dat van de vorige peiling. De partij verliest bijna twee derde van haar kiezers en krijgt dus een fikse dreun.

Groen volgt met 10,8 procent, wat een ruime verdubbeling is tegenover de verkiezingsuitslag in 2006, toen de partij nog 4,7 procent haalde.

Open VLD blijft het intussen erg moeilijk hebben. In 2006 scoorde de partij net geen 10 procent (9,7), maar nu valt ze terug op 6,3 procent. Daarmee verliest ze 1 procent tegenover de peiling van drie weken geleden.

PVDA+, dat zich deze campagne erg in de kijker weet te zetten, maakt een mooi sprongetje voorwaarts in vergelijking met 2006: van 1,8 naar 3,2 procent. Maar in vergelijking met de vorige peiling verliest de partij wel 1 procent.

Rood!, ten slotte, moet zich tevreden stellen met 1,4 procent.

Antwerpenaar wil Bart De Wever als burgemeester

Voorzitter Bart De Wever blijft de populairste kandidaat-burgemeester. 39,3 procent van de Antwerpenaren wil dat hij de sjerp omgordt. Opvallend: De Wever boet wel licht aan populariteit in: in september koos 41,3 procent nog voor hem, nu "slechts" 39,3 procent. Zijn meest geduchte concurrent, burgemeester Janssens (SP.A), volgt op slechts 30,7 procent, maar wint daarmee wel wat zieltjes bij tegenover de vorige peiling, toen 29,5 procent voor hem koos.

Filip Dewinter (Vlaams Belang) maakt geen enkele kans op de sjerp: slechts 7 procent van de ondervraagden kiest voor hem. Groen-lijsttrekker Meyrem Almaci weet nog 6,2 procent van de ondervraagden te overtuigen. Open VLD-lijsttrekster Annemie Turtelboom, die van Puurs naar Antwerpen verhuisde om de partij er uit het slop te halen, breekt geen potten. Slechts 2,8 procent van de ondervraagden ziet in haar een burgemeester.

PVDA-Lijsttrekker Peter Mertens haalt nog 2,5 procent. Rood!-lijsttrekker Ivo Janssen kan nog 2,3 procent van de kiezers overtuigen.

De ranking:

 1. Bart De Wever - N-VA (39,3%)
 2. Patrick Janssens - Stadslijst (30,7%)
 3. Filip Dewinter - Vlaams Belang (7,0%)
 4. Meyrem Almaci - Groen(6,2%)
 5. Annemie Turtelboom - Open VLD (2,8%)
 6. Peter Mertens - PVDA (2,5%)
 7. Ivo Janssen - Rood! (2,3%)

Meer dan helft tevreden over Janssens en bestuur

Meer dan de helft van de Antwerpenaren (53%) blijkt tevreden met het werk van het huidige stadsbestuur. Burgemeester Patrick Janssens (SP.A) weet eveneens te overtuigen; ook hij wipt net over de helft met 51 procent. Het aantal mensen dat ontevreden is, is echter groter: 30 procent, terwijl 26 procent zich als ontevreden uit over het stadsbestuur.

 • 800 ondervraagden
 • peiling afgenomen tussen 3 tot 29 september
 • herwegingsprocedure: per leeftijd, geslacht, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006
   

lees ook