Nek-aan-nekrace tussen CD&V en SP.A in Brugge

Als het vandaag verkiezingen zouden zijn in Brugge, dan verliest CD&V haar koppositie in de stad. Dat blijkt uit een peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws. De SP.A komt op gelijke hoogte met de christendemocraten en blijkt dus een geduchte concurrent.

CD&V is al jaren aan de macht in Brugge, maar moet het deze stembusgang doen zonder burgemeester Patrick Moenaert en zonder kartelpartner N-VA, en dat blijkt zware gevolgen te hebben voor de partij. In 2006 was het kartel CD&V/N-VA nog de onbetwiste leider met 38,9 procent. Nu moet CD&V zich tevreden stellen met 25,2 procent, een pak minder dus dan de ruim 30 procent die lijsttrekker Dirk De fauw zich onlangs tot doel stelde.

De SP.A gaat intussen heel licht vooruit tegenover de verkiezingen van 2006 (24,3%) en behaalt precies hetzelfde percentage als CD&V. Daarmee staan beide partijen dus op gelijke hoogte en staat Brugge een nek-aan-nekrace te wachten.

De N-VA, in 2006 dus nog in kartel met CD&V, haalt op eigen kracht een verrassende 22,6 procent. In vergelijking met 2006 halen de voormalige kartelpartners samen dus een erg mooi resultaat.

Vlaams Belang en Open VLD verliezen, Groen gaat vooruit

Een van de verliezers in Brugge is Vlaams Belang, dat in 2006 nog de op twee na grootste partij was met 16,2 procent, maar nu met 6 procent de kleinste partij wordt, net voor Lijst Dedecker.

Groen maakt intussen de omgekeerde beweging. In 2006 was de partij de hekkensluiter met 6,4 procent, maar nu schopt ze het tot op drie na grootste partij, met 10,9 procent. Lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Sammy Roelant kan echter slechts 5,1 procent van de Bruggelingen overtuigen.

Open VLD zit in het verliezende kamp. De partij duikt van 11,5 procent in 2006 naar 8,9 procent in deze peiling.

Lijst Dedecker dient voor het eerst een lijst in in Brugge, maar dat blijkt een maat voor niets. De partij haalt een luttele 0,7 procent. 

Renaat Landuyt wint strijd om de sjerp

CD&V en de SP.A mogen dan evenveel kiezers te bekoren, de SP.A blijkt wel één grote troef te hebben: haar lijsttrekker. Renaat Landuyt geniet namelijk de voorkeur van de Bruggelingen als kandidaat-burgemeester. 27,2 procent wil hem de sjerp omgorden, tegenover 24,5 procent dat voor De fauw kiest.

N-VA-Lijsttrekker Anne Minne-Soete maakt geen kans op de sjerp: slechts 10,5 procent kiest voor haar. Lijsttrekker Alain Quataert blijkt ook niet gegeerd als burgemeester; hij krijgt de voorkeur van slechts 3 procent van de Bruggelingen.

Mercedes Van Volcem van Open VLD doet het dan weer niet slecht in de burgemeesterranking, ze staat op vier met 10,1 procent. De lijsttrekker van Lijst Dedecker, Lut Wille, moet zich tevreden stellen met 0,4 procent.

De ranking:

  1. Renaat Landuyt - SP.A (27,2%)
  2. Dik De fauw - CD&V (24,5%)
  3. Anne Minne-Soete - N-VA (10,5%)
  4. Mercedes van Volcem - Open VLD (10,1%)
  5. Sammy Roelant - Groen (5,1%)
  6. Alain Quataert - Vlaams Belang (3%)
  7. Lut Wille - Lijst Dedecker (0,4%)

Stadsbestuur krijgt veel waardering

Het stadsbestuur in Brugge blijkt alvast niet slecht bezig te zijn. Niet minder dan 71 procent van de Bruggelingen zegt tevreden te zijn over het werk van het bestuur. Ook burgemeester Patrick Moenaert blijkt goed werk te hebben geleverd. 67 procent is tevreden over hem.

  • 800 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 3 tot 29 september
  • herwegingsprocedure: per leeftijd, geslacht, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook