Opnieuw een rechtszaak rond "Kuifje in Congo"

De strip "Kuifje in Congo" van Hergé vormt opnieuw het onderwerp van een rechtszaak. Volgens de Franse associatie Le Cran en de Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo "zijn de racistische aspecten aan de strip van Hergé illegaal".

De Franse associatie Le Cran (Conseil Représentatif des Associations Noires) en de in België wonende Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo hebben opnieuw een eis ingediend voor een verbod op de publicatie van Hergés "Kuifje in Congo".

Concreet eisen ze bij de Brusselse kortgedingrechter dat het stripverhaal niet meer opnieuw gedrukt wordt. Lukt dat niet, dan willen de aanklagers toch minstens een waarschuwing op elke strip om jonge lezers attent te maken op de volgens hen racistische inhoud ervan.

De verdediging benadrukte vandaag voor de rechtbank dat de auteur nooit de intentie had om te schaden. De bepalingen in de racismewet zijn dus niet vervuld, klonk het. Volgens de intitiatiefnemers is het echter niet de intentie die telt, maar het effect van de strip op jonge lezers.

Vorig jaar vingen de organisatie Le Cran en Bienvenu Mbuto Mondondo al eens bot bij de burgerlijke rechtbank van Brussel. De uitspraak in de huidige zaak wordt binnen de maand verwacht.