Romney geeft toe dat uitspraak "fout" was

De Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney geeft toe dat hij fout zat met zijn uitspraak dat 47 procent van de Amerikanen sowieso voor zijn tegenstrever Obama zal stemmen omdat ze afhankelijk van de overheid zijn. Tegen de tv-zender Fox News zei hij dat hij 100 procent van de Amerikanen wil helpen.

In mei zei Romney tijdens een campagnebijeenkomst dat 47 procent van de Amerikanen "geloven dat ze slachtoffers zijn, die vinden dat de overheid de plicht heeft om voor hen te zorgen, die menen dat ze aanspraak maken op gezondheidszorg, voedsel, huisvesting, noem maar op. Ze geloven dat het allemaal hun verworven recht is en dat de overheid het hen maar moet geven."

"Mijn taak is niet om mij zorgen te maken over die mensen. Ik zal hen er nooit van kunnen overtuigen dat ze persoonlijke verantwoordelijkheid moeten nemen en zelf zorg moeten dragen voor hun leven", had hij nog daaraan toegevoegd. Zijn uitspraken werden gefilmd met een verborgen camera.

Volgens waarnemers beging Romney toen een flater van jewelste, en dat werd ook zichtbaar in de peilingen, waarin Romney in een dalende spiraal terechtkwam. De Republikein doet nu alles om daarin verandering te brengen en lijkt daarin ook te slagen na het eerste tv-debat met Obama, waar hij als winnaar uit de bus kwam.

Tegen Fox News kwam Romney terug op zijn eerdere flater. "In dat geval zei ik iets dat helemaal fout was", geeft hij toe. "Volgens mij heb ik al bewezen dat ik geef om 100 procent. Als ik president word, dan zal ik ook opkomen voor de belangen van die 100 procent."

Romney geniet alvast de steun van de Amerikaanse wapenlobby, al hoeft dat niet echt te verwonderen, want in het verleden sprak de National Rifle Association (NRA) al vaker zijn steun uit voor Republikeinse kandidaten. "Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt ter verdediging en ondersteuning van het recht van alle gezagsgetrouwe Amerikanen om wapens te bezitten en te dragen", laat Romney weten via zijn website.

Obama in de tegenaanval

Een dag na het voor hem niet zo beste tv-debat is president Barack Obama fel van leer getrokken tegen zijn Republikeinse uitdager. Obama beschuldigt Romney van leugens tijdens het debat.

"Als men president wil worden, moet men de waarheid vertellen aan de Amerikanen", zei Obama tijdens een toespraak in Denver. "De echte Mitt Romney is het voorbije jaar het land rondgereisd en heeft voor 5.000 miljard belastingvermindering voor de rijken beloofd. De kerel die gisteren op het podium stond wist daar blijkbaar niets over."

"De echte Romney zei dat we niet meer leerkrachten en leslokalen nodig hebben", ging Obama voort, "maar de man tijdens het debat op het podium stond, heeft gezegd dat hij van leerkrachten houdt."

Obama zoekt duidelijk naar een nieuw elan voor zijn herverkiezingscampagne en gaat in de aanval. Op die manier hoopt de president zijn voorsprong in de peilingen te behouden.