Russische jongen ontdekt uniek mammoetkarkas

In het noorden van Rusland heeft een 11-jarige jongen de resten gevonden van een mammoet. Volgens wetenschappers is het een van de best bewaarde karkassen dat ooit gevonden werd. Het dier zou ongeveer 30.000 jaar geleden geleefd hebben.

Af en toe blijkt de Russische toendra opmerkelijke geheimen prijs te geven. Een 11-jarige jongen heeft op het schiereiland Taymir in het noorden van Rusland immers een unieke vondst gedaan. Niet ver van het Sopkarga-weerstation trof hij het  500 kilogram zware karkas aan van een mammoet.

De mammoet bleek uitermate goed bewaard. Niet enkel het skelet, maar ook het vlees, de huid, het vet en zelfs de organen konden door de toegesnelde deskundigen worden blootgelegd. Het kostte de wetenschappers een week vooraleer alle resten uit de permanent bevroren grond en sneeuw gehaald konden worden.

Vermoed wordt dat de mammoet ongeveer 30.000 jaar geleden geleefd heeft. Omdat een groot deel van de ondervacht te zien is, denken de deskundigen dat het dier waarschijnlijk tijdens de zomer gestorven is. Het zou gaan om een mannetje van 15 of 16 jaar oud.

In de Russische permafrost worden al sinds 1929 mammoeten teruggevonden. Deze vondst is desalniettemin uniek, omdat het om een van best bewaarde karkassen ooit zou gaan. Bij wijze van eerbetoon werd de mammoet dan ook vernoemd naar de jongen die hem vond.