Termont en De Wever scherp voor elkaar

De kandidaat- burgemeesters maken zich op voor de verkiezingen van 14 oktober, maar hoe ben je een goede burgemeester? Daarover zijn Daniël Termont (SP.A) en Bart De Wever (N-VA) het grondig oneens. Ze gingen in "Terzake" in debat. Wouter Beke (CD&V) had het moeilijk tussen de twee titanen.

"Je kan niet een goede burgemeester zijn wanneer je ook partijvoorzitter bent", zegt Termont. Daarmee verwijst hij naar Bart De Wever, die partijvoorzitter is van de N-VA, maar ook de burgemeestersjerp van Antwerpen wil. "Je moet als partijvoorzitter conflict opzoeken, als burgemeester moet je conflict vermijden. Dat is niet te verzoenen. U kan dat niet samen met uw voorzitterschap doen."

Daarmee zat De Wever in het verweer. "Ook Louis Tobback en Steve Stevaert hebben beide gecombineerd. Ik zie hier een troef in. Heel veel steden worden geconfronteerd met problemen die in de Wetstraat worden veroorzaakt. Als partijvoorzitter kan je het belang van je stad ook in Brussel verdedigen."

Maar Termont is niet overtuigd. "Als je burgemeester bent van een grote stad, dan moet je je daar 100 procent voor inzetten." 80 procent van de Gentenaars zegt tevreden te zijn over zijn burgemeester. "Dat komt omdat mensen zien ook dat ik mij 100 procent voor die stad inzet." Termont gelooft er niet in dat De Wever dat zal kunnen wanneer hij partijvoorzitter blijft.

CD&V-voorzitter Wouter Beke, die kandidaat-burgemeester is in Leopoldsburg, hield zich op de vlakte. "Een burgemeester moet ook een ambassadeur zijn van zijn stad bij de andere overheden", klonk het.

"Open VLD-kiezers moeten eens nadenken"

De Wever deed ook een oproep aan de Gentse kiezer. "Veel Open VLD-kiezers in Gent moeten eens nadenken of ze niet beter een tegenblok zouden maken tegen het rood-groene blok."

De Wever waarschuwt dat Open VLD niet zal kunnen wegen wanneer ze in een coalitie met het kartel van Termont zouden stappen en oordeelt dat een stem voor Open VLD geen stem tegen Termont is. Hij roept de Gentse Open VLD-kiezer daarmee op om voor N-VA te stemmen.

De peilingen zien er voor De Wever goed uit, maar hij verwacht dat de strijd met Janssens daarmee nog niet beslecht is. "Janssens is een briliant marketeer. Iedereen verwacht dat hij nog iets in zijn mouw heeft. Ik ben ook heel benieuwd", klinkt het.

"Betrokken zijn en luisteren naar de mensen"

Daniël Termont profileert zich als een burgemeester die dicht bij de mensen staat. "Ik ben een burgemeester die dossiers goed opvolgt en dicht bij de mensen sta. Als burgemeester heb je de rol van de postbode en de pastoor, een luisterend oor zijn voor de mensen."

Of die rol van luisterend oor ook iets is voor Bart De Wever? "Ik vind het niet onprettig. Dat ik graag afstand hou, wil niet zeggen dat ik niet betrokken kan zijn." Hij haalt het voorbeeld van vereenzaming aan. "Dat is gigantisch probleem. Je moet de tijd nemen om te luisteren en mensen au sérieux te nemen."

Ook Wouter Beke is het daarmee eens. "Mijn vader is huisarts. Net als hij moet ik als politicus ook altijd een luisterend oor zijn. Maar het is ook belangrijk om te zeggen waarom dingen er niet zijn. Dat neemt frustraties weg."

lees ook