Tobback blijft stevig in het zadel in Leuven

Indien er vandaag verkiezingen zouden zijn in Leuven, blijft de SP.A afgetekend de grootste partij met 34% van de stemmen. De N-VA wordt de tweede partij met 18,3%. Opmerkelijk is de vooruitgang van Groen, van lijsttrekker Fatiha Dahmani, de groenen springen van 11,3% naar 15,1%.

Een peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws in Leuven bevestigt de sterke positie van de socialisten en burgemeester Louis Tobback.

Met 34% van de stemmen houdt de SP.A, in 2006 nog goed voor 38,1%, de N-VA van Danny Pieters op een afstand van 15,7 procentpunt. Pieters en co klokken af op 18,3%, het kartel met CD&V behaalde bij de vorige stembusgang 26,7%.

Groen op een zucht van CD&V

CD&V wordt dus kleiner dan de N-VA en de derde partij in Leuven. Een peilingscore van 15,2% is voor eerste schepen en lijsttrekker Carl Devlies niet meteen om over naar huis te schrijven. Maar Devlies en Tobback behouden wel een bestuursmeerderheid (49,1%) in de Dijlestad.

De kans is dus reëel dat de huidige coalitie, waarover Tobback al liet uitschijnen "heel tevreden" te zijn, verder wordt gezet.

Fatiha Dahmani (foto) zal als lijsttrekker van Groen ook "heel tevreden" zijn. De groenen stijgen volgens de peiling van 11,3% naar 15,1% en stranden zo op een zucht van CD&V (15,2%).

Liberale vlucht naar de N-VA

Rik Daems (foto), die de Open VLD-afdeling in Leuven er bovenop moest helpen, lijkt daarin te zullen falen. Open VLD - Leuven+ valt terug naar 7,4%. In 2006 behaalde de partij nog 11,2%.

Opvallend is dat de liberalen maar liefst 30% van hun kiespubliek in 2006, nu verliezen aan de N-VA. De meeste kiezers van het kartel CD&V/N-VA geven nu hun stem aan CD&V. Dat zijn er 48% tegenover 36% Leuvenaars die nu op de N-VA-lijst stemmen.

Vlaams Belang verliest 20% van haar kiezers aan de N-VA, maar ook 18% aan de SP.A. Lijsttrekker Hagen Goyvaerts kan in de bevraging 6,3% inwoners overtuigen om voor Vlaams Belang te stemmen. In 2006 lukte dat nog bij 11,6% van de Leuvenaars.

Wie anders dan Tobback?

Uit de peiling naar tevredenheid van de inwoners over het stadsbestuur blijkt dat de Leuvenaar "nogal" tot "zeer" tevreden is. De coalitie van SP.A en CD&V/N-VA kan rekenen op 71% tevreden burgers. 67% is ook tevreden over burgemeester Tobback.

Louis Tobback (foto) mag dan al sinds 1995 burgemeester van de stad zijn, 46,5% van de Leuvenaars ziet hem graag nog eens zes jaar besturen.

Carl Devlies is de tweede lijsttrekker die voor 13,2% van de inwoners de sjerp mag omdoen. Er gaapt dus een enorme kloof van 33,3% tussen beide coalitiepartners.

N-VA-kopman Danny Pieters (10,4%) gaat Dahmani (7%) en Daems (6,6%) vooraf. Hagen Goyvaerts moet het stellen met 3,3%.

Terwijl Open VLD - Leuven+ 30% van haar kiezers verliest aan de N-VA, opteert 27% van het huidige liberale kiespubliek voor Tobback als burgemeester.

  • 797 ondervraagden
  • peiling afgenomen tussen 3 tot 29 september
  • herwegingsprocedure: per leeftijd, geslacht, onderwijsniveau, beroep en uitslag gemeenteraadsverkiezingen 2006

lees ook