Turtelboom ontmoet Duitse "dubbelgangster"

Annemie Turtelboom werkte afgelopen week een opmerkelijke agenda af. Maandag ontdekte ze dankzij een artikel op deredactie.be haar evenbeeld in de Duitse politica Bettina Wilhelm. Enkele dagen later kwam het al tot een ontmoeting tussen beide vrouwen. Al snel bleek dat het duo meer gemeen heeft dan alleen een fysieke gelijkenis.

“Zelf hadden we nog nooit van Bettina Wilhelm gehoord,” zegt Margaux Donckier, de woordvoerder van Turtelboom. “Het artikel op deredactie.be heeft ons helemaal verrast. Ook Annemie zelf vond de overeenkomst frappant, zeker omdat er flink wat parallellen zijn tussen Antwerpen en Stuttgart.”

Het is in die stad dat Wilhelm net als Turtelboom kandidaat-burgemeester is. “Stuttgart is een stad van dezelfde omvang als Antwerpen. Beide steden hebben met gelijkaardige problemen te kampen. Zo worstelde Stuttgart een tijdje geleden met een mobiliteitsvraagstuk omtrent een nieuw treinstation. Net als de Lange Wapper werd het project uiteindelijk afgeschoten.”

“Ze houden allebei van een no-nonsense-aanpak”

Tussen de politieke tegenstanders van beide politici zijn eveneens parallellen te trekken. Wilhelm neemt het op tegen twee mannelijke kandidaten die in de peilingen ver voorop liggen. Bovendien is een van hen een voormalig marketeer. Het zijn eigenschappen die bij Turtelboom vast een belletje doen rinkelen.

Na overleg tussen beide campagneteams, reisde Turtelboom eergisteren naar Stuttgart. “Bettina is haar persoonlijk komen ophalen op de luchthaven. Daarna gingen ze samen naar een bijeenkomst voor feministes waar Annemie even het woord nam. Achteraf hebben ze nog enkele uren verder kennisgemaakt en de stad bezocht. Het klikte goed tussen beide dames. Ze houden allebei van een no-nonsense-aanpak.”

Of het bij deze ene ontmoeting blijft, dan wel tot een verdere samenwerking komt, kan Donckier niet met zekerheid zeggen. “Wel staat vast dat ze allebei veel van elkaar en elkaars stad kunnen leren.”

lees ook