Verkiezingsnederlaag nekt leider GroenLinks

In Nederland stapt Jolande Sap op als politiek leider van GroenLinks. De nederlaag die haar partij leed bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer van vorige maand heeft haar dan toch de doodsteek gegeven. GroenLinks verloor toen zes van de tien zitjes in de Tweede Kamer.

Blijkbaar heeft de partijtop van GroenLinks dan toch het vertrouwen in Sap opgezegd. Daarop heeft ze haar conclusies getrokken. "Ik doe dit met pijn in het hart", zegt Sap in een verklaring.

Bij de verkiezingen van vorige maand kreeg GroenLinks een flinke electorale opdoffer. In een eerste reactie had de partijtop het vertrouwen in Sap bevestigd, waarop zij besliste aan te blijven als politiek leider. Ze verwees in dat verband toen ook naar haar herverkiezing in juni, toen 85 procent van de partijleden voor haar koos als politiek leider, boven haar uitdager Tofik Dibi.

Jolande Sap was fractieleider van GroenLinks in de Tweede Kamer sinds eind 2010, toen ze Femke Halsema opvolgde. Het is nog onduidelijk wie haar nu zal opvolgen.