Vier uitdagers voor CD&V in Galmaarden

Vijf lijsten, waarvan drie voltallige, nemen het tegen elkaar op in Galmaarden. De vier uitdagende partijen zullen het moeilijk hebben om de meerderheid van CD&V van Pierre Deneyer te breken.

Pierre Deneyer trekt de CD&V- lijst met 19 kandidaten. Hij gaat voor een derde ambtstermijn als burgemeester. Hij moet het zonder schepen van Cultuur en Sport Paul Cardoen doen, die in juni overleed. Toch ziet het er niet naar uit dat Deneyer zich zorgen moet maken. De alomtegenwoordige burgemeester blijft immers heel populair. Hij haalde in 2006 nog 2.626 stemmen achter zijn naam.

Deneyer mag samen met de burgemeesters van Herne en Bever rekenen op bijval door het binnenhalen van een voorpost van de brandweer en de aanpak van de wateroverlast
.

De uitdagers: Open VLD, N-VA, Vlaams Belang en SP.A

Open VLD wist met 14 kandidaten geen volledige lijst te verzamelen. Tollembekenaar Willy Schollaert trekt de lijst. De man heeft kritiek op het afvalbeleid en wil een opklaring van het financieel beleid. Bovendien moeten de adviesraden ernstig genomen worden.

Jean-Paul Souffriau is lijsttrekker bij de nieuw opgerichte N-VA. De lijst telt 19 kandidaten. De lijsttrekker wil de schuld van de gemeente terugdringen, veiliger verkeer met meer fiets- en voetpaden. De N-VA wil de burger dichter bij het beleid betrekken.
Daniël Fonteyne woont pas een jaar in Galmaarden. Hij trekt de kortste lijst in Galmaarden.

Vlaams Belang kon amper 3 kandidaten opgeven voor de verkiezingen en dat zou volgens Daniël Fonteyne komen omdat bij vorige gemeenteraadsverkiezingen kandidaten werden bedreigd. De partij wil onder meer de Vlaamse identiteit in de gemeente behouden door een een woonbeleid waarbij mensen die een band met de gemeente kunnen bewijzen een betaalbare woning moeten kunnen kopen.

Voor het eerst in 18 jaar stapt de SP.A met een eigen en volledige lijst naar de kiezer. De voorgaande jaren deden ze dat in kartel met Open VLD. Lijsttrekker is Roger De Nauw, die in 2006 369 stemmen haalde en daarmee koploper was bij de oppositiepartijen. Samen bouwen aan een socialer Galmaarden is de belangrijkste ambitie van de partij.

Freddy Kempeneer

lees ook