Voor het eerst 5 lijsten in Sint-Martens-Latem

Voor het eerst sinds de gemeentenfusie dingen in Sint-Martens-Latem vijf partijen naar de gunst van de kiezer. Nieuw zijn GPS en de N-VA, bij de bestaande partijen vormt oppositiepartij Welzijn de grootste fractie, gevolgd door coalitiepartners VLDPlus en Samen. Met een reeks kopstukken die een stapje opzij zetten is de kans heel groot dat Latem een nieuwe burgemeester krijgt.

Met 37% van de stemmen was Welzijn in 2006 afgetekend de grootste partij, maar de groep rond de legendarische oud-burgemeester en gewezen senator (VU) Bob Van Hooland kon die verkiezingsoverwinning niet verzilveren.

Met 2000 als notoire uitzondering is Welzijn sinds de fusie steevast de grootste partij, met in de jaren 80 uitschieters tot 60% van de stemmen. Van Hooland zet nu een stap opzij voor Agnes Lannoo-Van Wanseele, die op papier een van de grootste kanshebbers voor het burgemeesterschap is.

VLDPLUS wordt VLD

In Latem bestaat VLD nog steeds. Of beter: opnieuw. VLDplus heeft zichzelf omgedoopt tot VLD, ofwel: "Voor Latem en Deurle". De liberale lijst wil zo haar lokale verankering benadrukken.

Ook bij VLD is er een wissel van de wacht. Burgemeester Freddy Vanmassenhove ambieert geen nieuwe ambtstermijn en is lijstduwer. Schepen en voormalig televisiegezicht Sabine De Vos verlaat dan weer de politiek. Het lijsttrekkerschap is voor Arnold Meirlaen, gepokt en gemazeld in de gemeentepolitiek en de vader van zanger Born Crain.

Nieuwe kopman voor Samen

De lokale lijst Samen is aan haar tweede verkiezing toe en ook hier is er na het afhaken van Francesco Melis een nieuwe kopman. Schepen Kristof Vanden Berghe is pas 40 jaar, maar kan 10 jaar ervaring als schepen en OCMW-voorzitter voorleggen.

Collega-schepenen Bea Roos en Erik Van den Abeele zijn de andere kopstukken van de lijst.

Nieuwe lijsten: N-VA en GPS

De onvoorspelbare factor van deze verkiezingen is het resultaat van de N-VA en GPS, de twee nieuwe lijsten. In tegenstelling tot 2006 diende Vlaams Belang ditmaal geen lijst in.

Frontman bij de N-VA is Peter Draulans, de bekendste naam op de lijst is wellicht acteur Oswald Versyp ("Thuis", "Heterdaad").

GPS staat voor "Groen Progressief en Sociaal" en is de vrucht van het huwelijk tussen de SP.A en Groen. Het is de enige partij die niet met een volledige lijst naar de kiezer trekt. Lijsttrekker is Gert Buelens, professor Engelse en Amerikaanse literatuur aan de UGent.

De SP.A maakte in 2006 samen met enkele onafhankelijken (waaronder Sabine De Vos) nog deel uit van de verruimde lijst van VLDplus.

Gaëtan Regniers

lees ook