Waarom was Romney's sierspeld opvallend groter?

Het zal de aandachtige kijker zeker opgevallen zijn tijdens het televisiedebat tussen de twee VS-presidentskandidaten gisteren: de sierspeld met Amerikaanse vlag op de jas van Mitt Romney was opvallend groter dan die op de jas van Barack Obama. Bovendien leek hij een vuile vlek te hebben. Twitteraars zochten onmiddellijk naar een verklaring.

Een selectie: "Romney’s speld is groter, omdat hij nu eenmaal meer van Amerika houdt", "De sierspeld is een compensatie voor het belastingtarief dat hij wil toepassen", "Wilde Romney op die manier de aandacht afleiden van hetgeen hij zei?" of "Obama’s jaloezie over de vlag druipt van zijn gezicht".

Vergat Romney zijn speld thuis?

Maar het was niet alleen de grootte -"47% groter", volgens een Twitteraar-, er bleek nog iets vreemds aan de hand te zijn: "Is dat een kleine zwarte vlek? Een hartje? Een ster?" en "Is dat het alziende pyramideoog op Romney’s jas?"

Uiteindelijk bracht het persbureau AP het verlossende antwoord: "Romney’s sierspeld heeft het logo van de "Secret Service" -een ster- erop. Secret Service-agenten die hem beschermen gaven de speld aan hem."

Wat dan weer een andere geruchtenmolen op gang bracht, namelijk waarom Romney niet zijn eigen "broche" gebruikt had. Was hij ze thuis vergeten? Wilde hij Obama bewust vestimentair overtreffen? Wilde hij de Secret Service in het zonnetje zetten? En waarom dan geen andere overheidsdienst? Volgens modesite Esquire was de speld een manier om zijn rijkdom te onderstrepen en was het niet meer dan "a show of machismo".

Of probeerde Romney alleen maar grappig te zijn? "Misschien heb jij wel de juiste kleur van das, maar ik heb toch een grotere speld", zoals een Twitteraar het formuleerde.

lees ook