Wie kan Kris Poelaert kloppen in Herne?

In Herne dingen er vier lijsten naar de gunst van de kiezer. Het zijn Open VLD, de N-VA, SP.A en CD&V. Open VLD en CD&V. verzamelden elk 17 kandidaten op hun volledige lijsten. De lijst van de N-VA telt 8 en die van de SP.A 7 kandidaten.

CD&V Herne stak bij de voorstelling van haar lijst de ambities niet onder stoelen of banken. Ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober wil de partij de absolute meerderheid behouden onder leiding van lijsttrekker Kris Poelaert. Daarvoor hebben ze zeventien kandidaten verzameld die uit alle geledingen van de bevolking komen en opvallend verankerd zijn in het sociale weefsel van alle deelgemeenten.

Eerste schepen Marc Bombaert en schepen van Financiën Jean-Marie Dierickx zijn geen kandidaat meer. Burgemeester Kris Poelaert zit stevig in het zadel. Hij verzamelde in 2006 3.003 stemmen en is daarmee verhoudingsgewijs de grootste stemmentrekker in Vlaanderen. Poelaert viel de jongste jaren vooral door de aanpak van de overstromingsproblematiek, waarvoor er ook oplossingen geboden worden.

Open VLD, N-VA en SP.A

Thierry Deblander trekt de lijst voor de Open VLD, dat op 14 oktober voor het eerst sinds 1994 met zeventien kandidaten naar de kiezer stapt. Met een lijst van zelfstandigen, juristen, bedienden en senioren willen de liberalen de meerderheid doorbreken.

Bij de N-VA trekt Wim Lauwaert de lijst. De N-VA-afdeling wil, naar eigen zeggen, komaf maken met CD&V, dat al sinds 1976 de gemeente bestuurt.

Na dertig jaar dient de SP.A weer een afzonderlijke lijst in. In 2006 vormde de SP.A nog een kartel met de Open VLD. Nu staan er vier nieuwkomers op de lijst, die wordt getrokken door Ivan Van Hassel. De SP.A van Herne draagt betaalbaar wonen, mobiliteit, sociale zekerheid en leefmilieu hoog in het vaandel. Zij hopen dat de bevolking van Herne hen daarin zal volgen.

Freddy Kempeneer

lees ook