Wordt absolute CD&V-meerderheid gebroken?

In Lovendegem is de partij van burgemeester Chris De Wispelaere al sinds mensenheugenis aan de macht. De Wispelaere zelf staat al 18 jaar aan het hoofd en wil er graag nog een termijn bij doen. Geen toeval, want de NAVO-ambtenaar ging dit jaar op 65-jarige leeftijd met pensioen.

De Wispelaere werd gemeenteraadslid in 1971 en vervolgens schepen in 1989. Nu droomt hij ervan om als afscheid nog eens zes jaar, en dan zonder bezorgd te zijn om zijn job, 100% ten dienste te staan van zijn burgers. Zijn partij onderging zes jaar geleden al een verjonging en die jongeren zijn nu op toerental geraakt en lijken het politieke klappen van de zweep onder de knie te hebben.

Opnieuw alleen?

Zes jaar geleden behield CD&V als vanouds zijn absolute meerderheid, doch wel in kartel met de N-VA. Die partij had toen slechts twee plaatsen op de lijst, maar via eerder gemaakte afspraken kreeg Nick Mouton wel een zitje in het college. Nu gaat de partij voor eigen succes met Mouton als absolute kopman. Dat zou CD&V wel eens de absolute meerderheid kunnen kosten.

Groen en de lokale lijst ABC haalden vorige keer niet de kiesdrempel, wat ten voordele ging van de zetelverdeling van de grootste partij, CD&V dus. Deze keer staan met de N-VA, Open VLD, Vlaams Belang en SP.A/Groen zwaardere blokken tegenover CD&V, waardoor de taart van 21 zetels door meer partijen moet worden verdeeld . De absolute meerderheid van CD&V is dus geen vanzelfsprekendheid.

Met de liberalen?

Als ideale partner om mee te springen in de dans, lijken de liberalen een streepje voor te hebben omdat ze CD&V steunen in het uiterst gevoelig dossier rond de uitbreiding van de sportterreinen. Anderzijds worden de liberalen wel met een leegloop geconfronteerd. Heel wat gemeenteraadsleden en partijleden haakten af om uiteenlopende redenen. Liefst 13 namen van de 21 zijn nieuw op de lijst. Ook de zoektocht naar een lijsttrekker verliep niet van een leien dakje. Na enkele afwegingen werd uiteindelijk Gerrit Van Brabandt aangeduid.

N-VA en SP.A/Groen de grote onbekende factor

Vlaams Belang bezet momenteel twee zetels en met de populaire lijsttrekker Geert Neirynck mag het zeker aanspraak maken om er minstens één ervan te behouden.

Anders is het gesteld bij de N-VA en SP.A/Groen. In 2006 dienden de SP.A en Groen nog afzonderlijk een lijst in. Als de stemmen van toen zouden worden samengeteld, strandden ze in de buurt van 3 zetels. In realiteit haalde enkel de SP.A toen een zetel. Afwachten dus of die hypothetische wetmatigheid zich zes jaar later wel effectief zal voordoen.

De N-VA, ten slotte, heeft nu één zetel en witte konijnen kon de partij niet toveren. Maar nationaal heeft de partij uiteraard de wind in de zeilen. De vraag is dan ook wat heel wat bewoners gaan doen. Hoe stemmen inwoners die niet begaan zijn met hun gemeentebestuur en lokale mandatarissen? Meesurfen op de nationale golf lijkt niet onwaarschijnlijk.

Olivier Scheir

lees ook