“Kapitaalsverhoging Dexia wordt voorbereid”

Dexia, de overheden en de centrale banken werken aan een kapitaalsverhoging van Dexia. Dat zegt Karel De Boeck, de gedelegeerd bestuurder van Dexia in zakenkrant De Tijd. De kapitaalsinjectie zou rond de jaarwisseling gebeuren en is slecht nieuws voor de overheidsfinanciën.

De financiën van de noodlijdende groep zouden ronduit rampzalig zijn. Niet alleen staat het eigen vermogen diep in het rood, de restbank is structureel verlieslatend. De onkosten voor de staatswaarborgen zouden een stuk hoger liggen dan de inkomsten. “Dexia blijft geld verliezen”, aldus De Boeck. Waardoor volgens hem een kapitaalsverhoging onvermijdelijk is.

De Boeck zegt in De Tijd dat hij niet weet of het nog voor dit jaar of voor het begin van 2013 zal zijn. Over een bedrag wil hij zich niet uitspreken, maar in het verleden circuleerden bedragen tussen de 5 en de 10 miljard euro. Al is het volgens de Dexia-topman niet zeker of het vers geld in één keer op tafel wordt gelegd.

Wat wel een zekerheid lijkt is dat de factuur bij de overheden terecht zal komen. België en Frankrijk zullen dus wellicht opnieuw moeten onderhandelen over de precieze verdeling van de kapitaalsinjectie. Dat is geen goed nieuws voor de staatskas en voor de belastingsbetaler.