"Linkse oppositie nodig en nuttig in Gent"

Het is een stokpaardje van de Gentse PVDA-lijsttrekker Tom De Meester tijdens deze campagne: nu de SP.A en Groen een kartel vormen, is een stem op zijn partij broodnodig om ervoor te zorgen dat de oppositie niet aan rechts wordt overgelaten. De peiling van de VRT en Het Laatste Nieuws van gisteren sterkt hem in die gedachte: "Het gevaar voor een rechtse coalitie is geweken, stemmen voor PVDA+ is meer dan ooit een gezonde keuze."

Tom De Meester (foto) en zijn partij haalden in onze peiling 2,6 procent van de stemmen. Meer dan een verdubbeling van de score in 2006, maar niet genoeg voor een zetel in de gemeenteraad. En toch is die zetel broodnodig, vindt De Meester. Nu de SP.A en Groen een kartel vormen en dus beide zo goed als zeker in de meerderheid zullen zitten, zou de oppositie het speelterrein worden van rechts. Ongezond, vindt De Meester.

Volgens De Meester hebben veel twijfelaars op de peiling gewacht omdat ze "absoluut wilden vermijden dat Siegfried Bracke aan de macht komt in Gent". Dat gevaar is volgens de peiling geweken, stelt De Meester, en dus "kunnen twijfelaars die een sociale, kritische oppositiestem willen in Gent nu met een gerust hart op PVDA+ stemmen".

De peiling wijst er volgens De Meester ook op dat de oproep van burgemeester Daniël Termont (SP.A) om niet op PVDA+ te stemmen (hij deed die deze week op een debat in Gent, nvdr.) om op die manier geen rechtse coalitie aan de macht te brengen "nergens op slaat". Volgens De Meester wil Termont gewoon niet van een linkse oppositie weten.

Nochtans zou een linkse oppositie de hele linkerzijde ten goede komen, vindt hij. "Een linkse oppositie zet linkse thema's op de agenda. Een linkse en sociale oppositie, dat zou Gent deugd doen. De oppositie overlaten aan Siegfried Bracke, dat kunnen we Gent niet aandoen."

lees ook