"Our love is like a storybook story"

Een van de weinige sprookjesfilms die de tijd trotseerden is ongetwijfeld "The princess bride", die 25 jaar geleden op het bioscooppubliek losgelaten werd. Niet dat het liefdesverhaal tussen de ondeugende Buttercup en de blonde all american boy Westley onmiddellijk de grote massa wist te overtuigen. Maar jaar na jaar won de film aan cultwaarde en hij overleefde de tand des tijds. Net als Willy DeVilles onsterfelijke liefdesklassieker "Storybook love".

De zieke kleinzoon (Fred "The Wonder Years" Savage) is weinig enthousiast als zijn opa (Peter Falk) voorstelt hem voor te lezen: "Is this a kissing book?" Maar opa zet door en dompelt de jongen onder in een heroïsch avontuur van ontvoeringen, zwaardgevechten, mirakels en sprookjesachtige liefde. Dit laatste tussen Buttercup (een piepjonge en guitige Robin Wright, later even miss Sean Penn) en adonis-met-snor Westley (Carey Elwes, zie kleine foto), die op iedere vraag van Buttercup aanvankelijk steeds weer antwoordde met: “As you wish”.

Natuurlijk loopt het sprookje goed af, met een alles verpletterende eindkus. De kleinzoon is danig onder de indruk en vraagt nog: "Wil je morgen terugkomen en opnieuw voor me voorlezen?", waarop opa antwoordt met: "As you wish."

Wist regisseur Rob Reiner dat hij toen een klassieker gemaakt had? "Nee, Het uitgangsidee is: zal de film mij plezieren en misschien ook een publiek? Je start niet met het idee een klassieker te maken", zei de regisseur enkele dagen geleden tijdens een reünie in Today Show.

De "chemie" spatte van het scherm tussen Buttercup en Westley. Maar groeide er ook iets op de set tussen de acteurs? Wright: "Ik was zo verliefd op hem. Ja, ik geef het toe, ik hoopte dat de eindkus over en over gedaan moest worden. Zodat ik meer tijd met Carey kon doorbrengen. Dat is waar." Maar Elwes corrigeerde snel: "Ik denk dat ik het was die dat wilde."

In één adem verbonden met de film is ook het themanummer "Storybook love", gezongen door Willy DeVille. Met de onsterfelijke woorden: "My love is like a storybook story, but it’s as real as the feelings I feel". Het lied werd genomineerd voor een Oscar, maar moest de duimen leggen voor "The time of my life" uit "Dirty dancing".

lees ook