“Vervelende Hollander” duikt weer op in CD&V-filmpje

Na Marc Van Peel (CD&V), maakt ook partijgenoot Philip Heylen, schepen voor Cultuur en Toerisme, gebruik van de acteerkunsten van Manou Kersting als arrogante Hollander. Werd die door havenschepen Marc Van Peel nog in de Schelde gekieperd, dan redt Heylen hem nu op het dak van het MAS van een val naar beneden.

In het nieuwe filmpje begint de Nederlandse brulboei niet te zeuren over de Scheldeverdieping, maar bekritiseert hij op het dak van het MAS de omvang van het gebouw. 'Was dat nou echt nodig, zo’n knoert", zegt hij tegen Heyen. "Vind het wel mooi hoor, beetje brullerig.” Alles waar cultureel Antwerpen voor staat, haalt Manou Kersting door de mangel.

“Je kan nergens lopen of er staat een beeld voor je neus. Het is te veel. Antwerpen staat voor pittoresk, lekker geveltjes kijken, biertje erbij, pralines happenings, maar voor je het weet loopt er nu een olifant of een reus voor je voeten.” En nog: “Mode, ontzettend veel mode, hou het rustig. Toch wel een beetje een uitkijktoren dit, wat te hoog gegrepen hoor.”

Plat Antwerps

In het filmpje lijkt het alsof Heylen aanstalten maakt om hem van het dak van het MAS te duwen, maar dat gebeurt dus niet. Heylen redt de Nederlander zelfs van een gewisse dood. Vervolgens krijgt Kersting een telefoontje van zijn vrouw en begint hij in plat Antwerps te spreken.

“Met dit filmpje willen we natuurlijk tonen dat we van Antwerpen de voorbije 6 jaar nog meer een cultureel toonaangevende stad hebben gemaakt”, zegt Philip Heylen. “Antwerpen is meer dan  het beeld dat buitenlanders ervan hebben. Er is de laatste jaren veel gebeurd. Maar met dit filmpje tonen we ook dat ’t stad van iedereen is, ook van al diegene die niet echt opgezet  zijn met de veranderingen of alleen maar kritiek spuien. Die twee boodschappen wilden we brengen op een humoristische manier. Dat lijkt me bij deze gelukt.”

lees ook