Canarische Eilanden vragen Spaanse noodhulp

De autonome regio van de Canarische Eilanden komt nu ook aankloppen bij het noodfonds dat de centrale regering in Madrid heeft opgericht voor de Spaanse regio's.

De overheid van de eilanden in de Atlantische Oceaan vraagt 756,8 miljoen euro het uit FLA, het noodfonds dat deze zomer is opgericht voor de noodlijdende regio's in Spanje.

Dat is wat vreemd, want de eilandengroep haalt veel inkomsten uit het toerisme en heeft een schuldenlast van slechts 9,3% van het regionale bruto binnenlands product. De lokale overheid zegt echter dat ze van alle regio's in Spanje het minste geld krijgt van de centrale regering.

Canarias is nu al de zesde regio die om hulp uit het Spaanse noodfonds vraagt. Eerder hadden Catalonië (5 miljard), Valencia (4,5 miljard), Murcia (527,9 miljoen euro), Andalusië (4,9 miljard) en Castilla-La Mancha (848 miljoen euro) al om hulp gevraagd. 

Is het Spaanse regiofonds straks leeg?

Het Fondo de Liquidez Autonomica (FLA) werd in juli opgericht door de Spaanse regering om de financiële problemen voor de 17 autonome regio's te beheren. Het fonds heeft een kapitaal van 18 miljard euro, waarvan 8 miljard werd bijeengebracht door de banken, 6 miljard uit de nationale loterij komt en de overige 4 miljard uit de Spaanse schatkist.

Met de vraag van de Canarische Eilanden zou nu al 16,6 miljard van de 18 miljard opgevraagd zijn. Toch maakt de Spaanse regering zich nog geen zorgen en zegt ze dat het kapitaal van het fonds voldoende is om de regio's bij te staan. Overigens hebben niet alle regio's hulp nodig. Asturias in het noorden zegt bijvoorbeeld geen hulp nodig te hebben.