Eeklose N-VA-kandidaat vraagt als arts patiënten om stem

N-VA-kandidaat Rudi Desmet heeft als dokter enkele patiënten een brief gestuurd met de vraag om op 14 oktober op hem te stemmen. Mogelijk een brug te ver, vindt de Orde der Geneesheren, die de zaak zal onderzoeken. Zelf was Desmet zich van geen kwaad bewust. “Nu al die heisa is losgebarsten, besef ik dat ik misschien beter wat voorzichtiger was geweest. Het was alleszins zo niet bedoeld.”

In de brief herinnert Rudi Desmet de patiënt eraan dat die een tijd geleden een beroep deed op hem als arts om een medisch probleem op te lossen. "Ik denk dat ik je als dokter naar best vermogen heb geholpen (...) Wil je eraan denken als je op 14 oktober gaat stemmen, dat ik op de derde plaats van N-VA sta..."

Hij maakt volgende week zijn politiek debuut op de derde plaats van de N-VA-lijst in Eeklo. De brief verscheen vandaag in Het Laatste Nieuws.

Deontologisch probleem

Enkele patiënten, collega-artsen en politieke tegenstanders vinden het niet kunnen dat een dokter zijn patiënten gebruikt in de kiesstrijd. De Orde der Geneesheren zal de zaak onderzoeken. Volgens Michel Bafort, voorzitter van de Orde Oost-Vlaanderen, is er mogelijk een deontologisch probleem.

“Een dokter mag zich op zijn kiesaffiches gerust dokter of arts noemen en mag ook een brief sturen naar zijn collega's of naar pakweg een volledige straat. Maar wanneer die brieven persoonlijk gestuurd worden in een dokter-patiëntrelatie, dan worden de deontologische codes overtreden."

Of dat hier het geval is, zal de Orde onderzoeken. Voor conclusies is het nog veel te vroeg. Rudi Desmet blijft ondertussen wel de steun genieten van de partij. Zelf zegt hij ook dat hij de brief maar naar een beperkt aantal patiënten heeft gestuurd, "die me genegen zijn".

lees ook