Gratie voor voormalige butler van paus?

De veroordeelde butler van de paus zal zijn straf wellicht uitzitten in het Vaticaan zelf. Hij zou daar zijn straf van anderhalf jaar uitzitten onder huisarrest. De butler is veroordeeld, omdat hij vertrouwelijke documenten had doorgespeeld naar de pers.

Paolo Gabriele lekte sinds januari honderden documenten aan de Italiaanse pers. Hij ontvreemdde en kopieerde de documenten, naar eigen zeggen om "het kwaad en de corruptie binnen de kerk" aan het licht brengen. De journalist aan wie hij de documenten gaf, verwerkte ze in een omstreden boek.

De zaak raakte bekend als "Vatileaks". Gabriele werd op 23 mei opgepakt en kreeg op 21 juli huisarrest in het Vaticaan na een voorhechtenis van 53 dagen in een cel in het justitiepaleis, achter de Sint-Pietersbasiliek.

De aanklager in de rechtszaak vorderde vanochtend drie jaar cel voor Gabriele. De rechtbank halveerde de straf omdat de butler de feiten bekende. De butler zei alleen te hebben gehandeld, maar wel te zijn beïnvloed door anderen die - net zoals hij - vonden dat de paus te weinig op de hoogte was van wat er speelde in het Vaticaan en beschermd diende te worden.

De man zal zijn straf in een Italiaanse cel moeten uitzitten, tenzij hij dus nog gratie krijgt van de paus. Hij is in ieder geval nog niet overgebracht naar een cel, maar zit nog in huisarrest.