Noord-Koreaanse militair loopt over naar het zuiden

Een Noord-Koreaanse militair is erin geslaagd om de zwaarbewaakte grens over te steken en zo te vluchten naar Zuid-Korea. Dat melden de Zuid-Koreaanse autoriteiten. De man zou twee bevelhebbers hebben doodgeschoten om zijn vlucht mogelijk te maken.
De grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea

Dat een Noord-Koreaanse soldaat erin slaagt om de zwaarbewaakte grens over te steken, gebeurt uiterst zelden. De laatste keer was in 2010. Noord-Koreanen die hun streng communistische land willen ontvluchten, proberen dat normaal gezien via de grens met China. In de laatste 60 jaar zouden zo ruim 20.000 mensen gevlucht zijn.

Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie heeft de gevluchte militair verklaard dat hij twee van zijn bevelhebbers heeft gedood tijdens zijn wachtdienst om te kunnen vluchten. Hij werd opgemerkt door Zuid-Koreaanse bewakers in de demarcatiezone aan de grens. Nadat vastgesteld was dat de man wilde overlopen, werd hij naar een veilige zone geleid.

De soldaat is in voorlopige hechtenis genomen en wordt ondervraagd. Noord-Korea heeft nog niet gereageerd op zijn vlucht. Er is dus ook geen bevestiging van de slachtoffers. Sinds de Koreaanse oorlog begin jaren 1950 bewaken duizenden militairen de grens. Officieel zijn beide landen nog steeds in oorlog. Gevochten wordt er niet, maar de spanningen lopen geregeld hoog op.