Ook zwarte kandidaten op verkiezingslijsten

Steeds meer zwarte Afrikanen stellen zich kandidaat bij de lokale verkiezingen. Sommigen zijn hier amper tien jaar, maar voelen zich hier zo thuis dat ze zich ook wagen aan een stapje in de lokale politiek. Peter Verlinden volgden enkele onder hen tijdens hun campagne.

Zo bekleedt Theodomir Nsengimana (foto) de 40e plaats op de CD&V-lijst in Aalst. Na twee universitaire diploma's smijt hij zich nu in de politiek. Voor Nsengimana is zijn kandidaatstelling een manier om iets terug te doen voor de samenleving. "Ik heb zoveel kansen gekregen en daar wil ik nu iets voor terugdoen", zegt de Rwandees.

Voor Cyprien Nieki, kandidaat voor de SP.A in Mechelen, is de lokale politiek een manier om Congo wat dichter bij de Mechelaars te brengen. "Ik weet wat "mijn mensen" ervaren en welke problemen ze hebben", stelt Nieki.

lees ook