Schilder Raoul De Keyser is overleden

In Deinze is Raoul De Keyser, een van de belangrijkste Belgische abstracte schilders, overleden. Hij was 82 jaar. De Keyser werkte sinds de jaren 60 aan een persoonlijk en subtiel oeuvre dat niet in een vaste categorie kan worden ondergebracht.

In het begin van zijn carrière was De Keyser een belangrijk vertegenwoordiger van de Nieuwe Visie, waarbij herkenbare motieven uit het dagelijks leven worden herleid tot kleurvlakken en lijnen. Samen met o.a. Roger Raveel beschilderde hij in die periode de kelders van het kasteel van Beervelde in de buurt van Gent.

Vanaf de jaren 70 wordt zijn werk steeds abstracter, al bleef het gebaseerd op motieven uit zijn omgeving. Hij raakte bekend met schilderijen die stukjes voetbalveld tonen: groene vlakken met krijtlijnen. Over de man die de krijtlijnen kalkte, zei hij: "Dat is mijn collega. Hij schildert, net als ik." 

Voetbalvelden, maar ook andere sporttaferelen inspireerden De Keyser: hij volgde jarenlang sportwedstrijden als correspondent voor de schrijvende pers. "Ik ben aandachtig voor wat het toeval mij brengt", zei hij over zijn thema's.

Later koos hij voor levendige en erg kleurrijke doeken. "Een collega zei ooit tegen mij: gij zijt een verver, ik ben een schilder", vertelde hij een paar jaar geleden in een portret in het programma "Goudvis". "Ken je het verschil? Verven is een kleur geven. Schilderen is meer doordacht."

Raoul De Keyser had vorig jaar nog een tentoonstelling in de Lokettenzaal van het Vlaams Parlement. Zijn werk is te zien in binnen- en buitenlandse musea. De Keyser nam ook deel aan Documenta in Kassel en de Biënnale van Venetië.