Uitgeleverde terreurverdachten meteen voor rechter

Twee van de vijf door Groot-Brittannië aan de Verenigde Staten uitgeleverde terrorismeverdachten zijn vandaag meteen voor de rechtbank verschenen in New Haven, in de staat Connecticut. Ook de radicale imam Abu Hamza zal wellicht vandaag al voor de rechter worden gebracht.
Tegen de uitlevering van de 5 werd gisteren in Londen nog geprotesteerd

Babar Ahmad (38) en Syed Talha Ahsan (33) kwamen voor de Amerikaanse rechter om 8 uur lokale tijd (14 uur Belgische tijd). Ze worden ervan beschuldigd om via websites geld en rekruten te hebben aangebracht voor de taliban en de moslimstrijders in Tsjetsjenië. De twee hebben onschuldig gepleit.

De bekendste van de vijf uitgeleverde terreurverdachten is de radicale imam Abu Hamza (kleine foto). Hij vertrok gisteravond laat vanuit Groot-Brittannië naar de VS, enkele uren nadat het Britse hooggerechtshof zijn bezwaren tegen de uitlevering had verworpen.

Abu Hamza wordt beschuldigd van het verlenen van steun aan Al Qaeda, het plannen van ontvoeringen in Jemen en het opzetten van trainingskampen voor terroristen in de VS. Hij verschijnt wellicht vandaag nog voor een rechtbank in New York.

De families van de 5 uitgeleverde verdachten hebben intussen aangekondigd dat ze de juridische strijd om hen terug te krijgen nog niet opgeven.