Van den Bossche steunt netvergoeding, mits "billijk"

Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (SP.A) steunt het voorstel om mensen met zonnepanelen een netvergoeding aan te rekenen. De netbeheerders Eandis en Infrax vragen een bedrag van zo'n 50 euro per duizend kilowatt elektriciteit. Van den Bossche vindt dat de prijs voor particulieren wel in verhouding moet zijn met wat grote zonnecellenparken betalen.

De maatregel past binnen de hervorming van de groene stroomsubsidiëring, maar moet nog goedgekeurd worden door energiewaakhond CREG. Een gezin met zonnepanelen zou zo jaarlijks gemiddeld 200 euro moeten ophoesten.

Mensen met zonnepanelen zetten enerzijds energie op het net op het moment dat ze meer produceren dan ze verbruiken. Anderzijds nemen ze ook stroom van het net op momenten dat ze niets of weinig produceren. "Die mensen betalen niet mee aan de netkosten", aldus Jos Liebens van Infrax. "Hun teller draait terug en hun saldo is op het einde nul. Ze betalen niets. Met deze maatregel gaan ze nu ook een bijdrage leveren aan de kosten die ze mee veroorzaken."

"Het kan nog rechtvaardiger"

Minister Van den Bossche vindt dat de prijs voor particulieren wel in verhouding moet zijn met wat grote zonnecellenparken betalen. "De grote zonnepanelenparken betalen een zogeheten injectietarief. Dat komt ongeveer op hetzelfde neer, maar ik vind wel dat de verhouding tussen dat injectietarief en de netvergoeding billijk moet zijn. Wat mij betreft is daar nog verbetering mogelijk en denk ik dat het rechtvaardiger kan. De dag dat Vlaanderen bevoegd is, wil ik daar graag werk van maken, maar dat duurt zeker nog twee jaar dus dat is iets voor de federale regering."

Meest gelezen