Vergeet campagnefilmpjes, hier is de verkiezings-dvd

Vergeet al die campagnefilmpjes op YouTube, de verkiezings-dvd is het nieuwste middel in de strijd om de stem van de kiezer. Open VLD Deerlijk deelt er dit weekend zo’n 4.000 uit, een primeur voor Vlaanderen. “Oudere mensen hebben van YouTube vaak nog nooit gehoord, maar hebben wel allemaal een dvd-speler in huis”, zegt lijsttrekker Bert Schelfhout. “Bovendien is het een pak goedkoper dan een brochure.”

De campagnefilmpjes voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn zelfs op vele handen al niet meer te tellen. Bijna elke partij die zich au sérieux neemt (of juist niet) staat op YouTube met een zelf ineengeknutselde video. Volgens Bert Schelfhout, lijsttrekker voor Open VLD in Deerlijk, is het moeilijk om tussen die wildgroei aan video’s nog op te vallen, zonder aan inhoud te moeten inboeten. Bovendien heeft een groot deel van de kiezers, de senioren voorop, geen toegang tot YouTube.

“Maar met een filmpje is het nu eenmaal wel makkelijker om de kiezers te blijven boeien dan met een folder”, zegt Schelfhout. “Iedereen kijkt tv, maar wie leest er nog? Dat geldt ook voor verkiezingscampagnes. Een verkiezings-dvd die je thuis bezorgt lijkt dan de beste oplossing. Het laat toe om je boodschap beter te verpakken en je hebt in tegenstelling tot een online-filmpje meer zekerheid dat de juiste kiezers het bekijken. Vreemd eigenlijk dat niemand anders hier al was opgekomen. Voor de prijs moet je het niet laten, want die is goedkoper dan een brochure van 20 pagina’s.”

Modeshow

Op de dvd, die dit weekend bij alle Deerlijkenaars in de bus valt, worden alle kandidaten en het partijprogramma voorgesteld. Er staat ook een modeshow op, die Open VLD ieder jaar organiseert, “kwestie dat mensen die minder in politiek zijn geïnteresseerd, er ook wat aan hebben".

Angst dat de partij hiermee de regels van de sperperiode overtreedt, heeft ze niet. “We hebben dat eerst heel goed bestudeerd. In de wet staat er dat er tijdens de sperperiode geen gadgets mogen worden uitgedeeld, maar zolang de kiezer de dvd niet kan herschrijven, is het geen gadget maar een mediumdrager. En dus is het perfect in orde.”

lees ook