Volledige partijbestuur van GroenLinks stapt op

In Nederland heeft GroenLinks-voorzitter Heleen Weening bekendgemaakt dat ze opstapt. Ook de rest van het partijbestuur treedt af. De aankondiging gebeurde vanmorgen op een partijraad over het vertrek gisteren van politiek leider Jolande Sap.
Heleen Weening tijdens een partijcongres eerder dit jaar

De partijtop van GroenLinks zei gisteren het vertrouwen op in politiek leider Jolande Sap (kleine foto). Die trok daarop haar conclusies en stapte op. Sap lag al een tijdje onder vuur na de dramatisch verlopen verkiezingen van 12 september. GroenLinks verloor 6 van haar 10 zetels.

Toch bevestigde het partijbestuur daags nadien het vertrouwen in Sap, waarop zij besliste aan te blijven als politiek leider. Tot gisteren dus. Op de vergadering vanmorgen noemde partijvoorzitter Weening het een inschattingsfout om meteen na de verkiezingen te concluderen dat Sap moest blijven.

Weening, die nog maar 8 maanden partijvoorzitter was, zei dat ze zich medeverantwoordelijk voelt voor de huidige situatie en daardoor "herstel en vernieuwing" in de weg staat. Naast Weening stappen ook de andere bestuursleden op.

Bij GroenLinks zal nu een interim-bestuur gevormd worden. Dat moet vervolgens een partijcongres voorbereiden waarop een nieuw bestuur en een nieuwe voorzitter zullen worden gekozen. Maandag wordt al een nieuwe fractievoorzitter -een opvolger voor Jolande Sap- aangeduid.