Vorig jaar 12.000 zwartwerkers betrapt

Door gerichte controles tegen sociale fraude is vorig jaar in een op de drie gevallen zwartwerk vastgesteld. In het totaal zijn op die manier zo’n 12.000 zwartwerkers tegen de lamp gelopen. 4.800 daarvan zijn ontdekt in de horeca.

Vorig jaar zijn zo’n 36.000 gerichte controles uitgevoerd in verdachte dossiers om sociale fraude op te sporen. Bij zo’n 12.000 daarvan is zwartwerk ontdekt. Het ging dan om werknemers die niet ingeschreven waren bij de RSZ, buitenlandse werknemers die niet aangegeven waren of mensen die slechts voor een deel in het wit werken.

Dat laatste werd vooral in de horecasector vastgesteld. Die sector was goed voor 4.800 van de 12.000 inbreuken. De bouw strandt op de tweede plaats met 1.400 gevallen van sociale fraude. In de detailhandel liepen 880 zwartwerkers tegen de lamp en in de fruitpluk zo’n 700. Door de controles is voor zo’n 400 miljoen euro aan ontdoken bijdragen en onrechtmatige uitkeringen gerecupereerd.