Wie stal 100 verkiezingsborden van Welzijn in Latem?

Sint-Martens-Latem staat voor een raadsel: maar liefst 100 van de 140 verkiezingsborden die de partij Welzijn in de gemeente had geplaatst zijn in één nacht tijd verdwenen. Kopvrouw Agnes Lannoo van Welzijn begrijpt er niets van. “Deze actie moet tot in de puntjes uitgekiend zijn. Blijkbaar gunnen andere partijen ons het succes niet.”

Het begon vrijdagochtend met een telefoontje aan Lannoo: “Ons verkiezingsbord in de voortuin is weg.” Het werk van een “flauwe plezante” dacht ze eerst, tot haar gsm niet meer stil stond. ’s Middags is er al sprake van 30 gestolen borden. Een grove onderschatting, zo blijkt uit een telling later op de dag. Uiteindelijk blijken 100 van de 140 verkiezingsborden gestolen.

De dieven spaarden kosten noch moeite. Bij een bewoonster in de Philippe de Denterghemlaan bijvoorbeeld klommen ze ofwel door een hoge haag of over de poort. “De dieven moeten goed georganiseerd geweest zijn”, denkt Agnes Lannoo. “Een ploeg die de borden losmaakte en een tweede die ze nadien ophaalde. Jammer dat de kiescampagne één week voor de verkiezingen met zo’n valse noot moet eindigen”, zegt ze in Het Nieuwsblad.

"Niet 21e-eeuws"

Ook financieel blijft de diefstal niet zonder gevolgen voor Welzijn. “We zijn geen nationale partij en kunnen niet rekenen op subsidies. Daarom gebruiken we dezelfde borden als bij de vorige verkiezingscampagne. We zullen nu honderd nieuwe borden moeten kopen.”

Aangezien de verkiezingsborden op zich niet veel waard zijn, wordt in de eerste plaats gekeken naar concurrerende partijen. Kristof Van den Berghe van Samen verfoeit alleszins de actie. “Wij hebben hier niets mee te maken. De kiesstrijd hier verliep rustig. Hoffelijk. Ik had gehoopt dat dit tot het einde zo zo blijven. Dit is niet 21e-eeuws”, zegt hij in De Morgen.

De politie is op de hoogte van de diefstal en onderzoekt de zaak. Voorlopig werd nog niemand gearresteerd. Gisterenavond zat de partij samen om te overleggen of er een klacht wordt ingediend tegen onbekenden.

lees ook