"Evolutie en oerknal zijn leugens uit de hel"

Het Amerikaanse Congreslid Paul Broun heeft in een toespraak de evolutietheorie en de oerknal "leugens rechtstreeks uit de hel" genoemd. De Republikein, een dokter van opleiding, is kandidaat om in november zichzelf op te volgen als afgevaardigde voor de staat Georgia.

Broun (66) deed de uitspraken eind september. Hij gaf toen een speech in de Liberty Baptist Church in Hartwell, een dorp in Georgia. Een videoclip van de toespraak verscheen vrijdag op YouTube en veroorzaakte nogal wat commotie (zie beelden onderaan).

"Ik ben erachter gekomen dat alles wat mij geleerd is over de evolutietheorie, de oerknal en de embryologie leugens zijn die rechtstreeks uit de hel komen. Leugens die mij en iedereen die ze aangeleerd worden, moeten weerhouden om te begrijpen dat ze een redder nodig hebben", vertelt Broun.

De Republikein zegt ook dat hij "als wetenschapper" gegevens heeft gevonden die aantonen dat de aarde niet ouder is dan 9.000 jaar en gecreëerd werd in 6 dagen. Volgens de heersende opvattingen is onze planeet om en bij de 4,5 miljard jaar oud.

Opvallend is dat Broun deel uitmaakt van het Comité voor Wetenschap, Ruimte en Technologie van het Amerikaanse Congres. Die organisatie kwam eerder al in verlegenheid na uitspraken van een ander lid, de Republikein Todd Akin. Die veroorzaakte veel ophef door te zeggen dat verkrachting zelden leidt tot zwangerschap.

Broun, die aanleunt bij de radicale Tea Party, is kandidaat om zichzelf op te volgen in november als afgevaardigde voor de staat Georgia. Dat zal geen probleem zijn want een Democratische tegenkandidaat heeft hij niet in zijn district.