"In crisistijden mag je best even wegdromen"

In de Noord-Franse stad Lille is gisteravond met een bruisende en kleurrijke optocht het culturele programma "Lille3000 Fantastic" ingezet. 300.000 mensen waren aanwezig, onder wie de Franse premier Jean-Marc Ayrault.

Sinds Lille in 2004 Culturele Hoofdstad van Europa werd, is er een traditie gegroeid om thematische feesten te openen met een feestelijke stoet. Voor "Fantastic" was dat niet anders. Opblaasbare draken trokken tot dakhoogte door de straten, mensen waren fantasierijk en sprookjesachtig uitgedost.

"In crisistijd mag je best even wegdromen", zei burgemeester Martine Aubry in een toespraak. Aan haar zijde stond de Franse premier (en voormalige rivaal voor het premierschap) Jean-Marc Ayrault.

Het cultuurprogramma "Fantastic" loopt tot 13 januari, met ook evenementen in Doornik en Kortrijk. Op het programma staan meer dan 800 tentoonstellingen, straatinstallaties, spektakels, concerten, films en dans- en theatervoorstellingen.