Brits veto tegen de Europese begroting?

De Britse premier David Cameron dreigt om zijn veto te gebruiken tegen de begroting van de EU voor de periode van 2014 tot 2020. Op termijn wil hij een aparte begroting voor de hele EU en voor de eurozone.

Voor alle duidelijkheid: Cameron deed zijn uitspraken op het congres van zijn Conservatieve partij in Birmingham dat vandaag begonnen is. Mogelijk wil hij met een stevige uitval daar zijn positie in de toch niet erg Europees gezinde partij verstevigen.

De onderhandelingen over de EU-begroting voor 2014 tot 2020 beginnen binnenkort. Cameron maakt zich sterk dat hij desnoods zijn vetorecht zal gebruiken als dat budget te veel zou worden verhoogd of er te weinig controle is door de lidstaten. Hij merkte op dat het niet enkel stoere praat is en dat hij bij een vorige onderhandeling vorig jaar als enige zijn veto gebruikt heeft tegen een beslissing.

Op termijn denkt Cameron dat het beter is dat er in Europa twee aparte begrotingen zouden worden opgesteld: een voor de hele EU en een voor de eurozone. Die laatste zou heel wat strenger kunnen zijn.

Groot-Brittannië is geen lid van de eurozone en heeft begin dit jaar ook het Begrotingspact niet ondertekend, evenmin als Tsjechië overigens.