De streepjescode blaast 60 kaarsjes uit

Geloof het of niet: vandaag bestaat de streepjescode of barcode precies 60 jaar. Het duurde wel tot 1974 vooraleer een winkelketen die code echt begon te gebruiken.

Eind de jaren 40 worstelden twee studenten in Philadelphia met een vraag van een lokale supermarkt om een systeem uit te werken waardoor informatie over een product in code kon worden omgezet.

Tijdens een vakantie op een strand in Florida tekende een van hen, Norman Woodland, een versie van Morse-tekens in het zand. Samen met zijn vriend Bernard Silver vroeg hij een patent aan voor die tekens en op 7 oktober 1952 werd dat goedgekeurd.

Woodland ging later voor computergigant IBM werken, maar die was niet erg geïnteresseerd in de code. Tien jaar later toonde het bedrijf Philco wél interesse.

Toch duurde het nog tot 1974 vooraleer een supermarkt in de staat Ohio de streepjescode begon aan te brengen op pakjes kauwgom. Die vertraging kwam omdat de lasertechnologie voordien onvoldoende ontwikkeld was om de streepjescode efficiënt te lezen.

Vandaag staan de verschillende versies van die codes op miljoenen producten, brieven, poststukken en dergelijke.

De tijd is niet blijven stilstaan. Onlangs is de concurrentie opgedoken van de nieuwe puntjescode QR die veel meer gegevens kan bevatten.