Dode en gewonden bij ontploffing op "piratenschip" in Kos

Op het Griekse eiland Kos heeft een ontploffing plaatsgevonden op een namaakpiratenschip. Daarbij is de kapitein omgekomen en raakten 6 toeristen gewond. Onder wie een 30-jarige Belg. De gewonden verkeren niet in levensgevaar.
amateurbeeld

De boot kwam net terug van een excursie en lag aangemeerd in de haven van Mandraki, op het eiland Kos, toen een klein replicakanon op het schip ontplofte. Daarbij kwam de 51-jarige kapitein om het leven. Volgens sommige bronnen zou hij zijn passagiers gered hebben door zichzelf op het ontploffende kanon te werpen en was hij op slag dood. Minstens 6 buitenlandse toeristen raakten gewond. Onder wie een 30-jarige Belg. Daarnaast raakten ook twee Duitse kinderen (9 en 11), een Nederlandse vrouw (47), een Nederlandse man (52) en een 48-jarige Griek gewond.

Aan boord van het schip bevonden zich 28 passagiers. Het gaat om Belgen, Nederlanders, Duitsers en Grieken. De houten boot werd gebruikt voor excursies rond het eiland. Het replicakanon moest het geheel een piratenlook geven. Wellicht werd buskruit gebruikt om het kanon te doen schieten en is daar iets fout gelopen. Volgens sommige bronnen had de kapitein de gewoonte het kanon te laten vuren om zijn terugkeer in de haven aan te kondigen, maar dat is niet bevestigd. De havenautoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de oorzaak van de ontploffing en laten alvast weten dat met zo'n kanon vuren sowieso illegaal is.