Fnac en La Redoute in de etalage

De Franse luxegroep PPR wil de mediawinkelketen Fnac en het postorderbedrijf La Redoute van de hand doen. Dat schrijft alvast het Franse weekblad Le Journal du Dimanche. Beide ketens worstelen met tegenvallende verkoopcijfers.

Volgens de zondagskrant zou de groep zich meer willen focussen op zijn luxe- en sportmerken zoals Gucci, Yves Saint Laurent en Puma. Die activiteiten halen meer winst binnen. De verkoopcijfers van de mediawinkels en het postorderbedrijf vallen ook tegen.

Fnac en La Redoute zijn de twee enige overblijvende distributiemerken van de groep van zakenman François-Henri Pinault (foto), een van de rijkste mensen in Frankrijk. Eerder verkocht PPR al de Franse luxewinkelketen Printemps en de meubelketen Conforama. De verkoop van Fnac en La Redoute zou volgende week al op de raad van bestuur komen.

Het personeel in de negen Belgische Fnacwinkels is ongerust over hun toekomst. De voorbije maanden zijn er al verschillende ontslagen gevallen in de winkels. In België werken zo’n 700 mensen voor Fnac. Het is nog niet duidelijk wat de verkoop voor hen zal betekenen.

Luxegroep van de groep Pinault

PPR (Pinault Printemps Redoute) werd in 1963 opgericht als hout- en bouwmaterialenhandel door François Pinault, de vader van de huidige eigenaar en miljardair François-Henri Pinault. Sinds 1988 zit PPR op de beurs van Parijs en de groep groeide door de overname van Conforama, kledinggroep Printemps met La Redoute en Fnac.

Vanaf '99 verschoof topman Pinault de focus naar luxemerken zoals Gucci, Yves Saint Laurent en de juwelenmaker Boucheron. De hout- en materialenhandel en Conforama gingen de deur uit, het Duitse sportmerk Puma kwam dan weer bij PPR. Dat telt nu 47.000 medewerkers en een omzet van 12 miljard euro en is de grote concurrent van LVMH, de groep van Bernard Arnault.

PPR wordt gecontroleerd door Artemis, het fonds van Pinault, dat onder meer ook eigenaar is van veilinghuis Christie's, het financiële nieuwsagentschap L'Agéfi en het wijnkasteel Latour in de Bordeaux.