Frankrijk verscherpt veiligheid aan synagoges

In Frankrijk verscherpt de regering de veiligheidsmaatregelen aan synagoges. Gisteren schoten agenten een man dood die verdacht wordt van het gooien van een granaat naar een joodse winkel en werd een synagoge beschoten met losse flodders.
Hollande had vanmorgen een ontmoeting met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap

De Franse politie voerde gisteren op verschillende plaatsen raids uit in de strijd tegen terreur. In Straatsburg werd daarbij een verdachte doodgeschoten. De 33-jarige man, een Fransman die zich bekeerd had tot de islam, opende het vuur toen de agenten binnenvielen in zijn appartement. De agenten schoten terug en verwonden hem dodelijk.

De man zou op 19 september een granaat gegooid hebben naar een koosjere kruidenierszaak in Sarcelles, een voorstad van Parijs. Daarbij raakte toen één persoon lichtgewond. In totaal werden gisteren 11 mensen opgepakt bij politieacties in onder meer Cannes en Nice. Volgens eerste minister Jean-Marc Ayrault was het doel "het ontmantelen van terreurnetwerken".

Enkele uren nadat in Straatsburg de verdachte van de aanslag was doodgeschoten, vuurden onbekenden met losse flodders aan een synagoge in Parijs. Een aantal geplande diensten ter gelegenheid van het joodse Sukkot-feest werden gisteravond afgelast na dat incident.

President François Hollande heeft al een ontmoeting gehad met 2 vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap. Hij heeft hen beloofd dat de veiligheidsmaatregelen zullen worden opgetrokken in de komende dagen. Hollande had het zelfs over "de totale mobilisatie van de staat om te vechten tegen alle terroristische bedreigingen".

Een woordvoerder van de joodse gemeenschap spreekt van een merkbare stijging van het aantal antisemitische aanvallen en gevallen van agressie. In maart van dit jaar nog schoot Mohamed Merah 3 joodse kinderen en een rabbijn dood aan een school in Toulouse.