Groen tovert Zurenborgbrug om tot park voor één dag

Groen heeft vandaag haar slotmeeting gehouden, boven op de Zurenborgbrug over de Antwerpse Ring. Voor de gelegenheid werd de brug omgevormd tot een heus park met terrasjes, speeltuigen en heel wat groen, “een voorbode van wat een overkapping van de Antwerpse ring voor de Antwerpenaar kan betekenen".

Het slotevent richtte zich niet alleen tot de Antwerpse kiezers, maar tot Groen-sympathisanten over heel Vlaanderen.

Verschillende lijsttrekkers, onder wie Bart Caron uit Kortrijk, Stefaan Van Hecke uit Merelbeke en Elke Decruynaere, op de tweede plaats op de kartellijst in Gent, spraken er de Groen-leden toe. De slotmeeting werd afgesloten met een optreden van August Albert, het nieuwe project van Kristof Uittebroeck, de frontman van Customs.

“Laten we weer werk maken van een mobiliteitsbeleid op mensenmaat”, zei voorzitter Wouter Van Besien op de slotmeeting.

“Groen wil in alle gemeenten werk maken van een mobiliteitsbeleid dat veiligheid belangrijker vindt dan snelheid. Een mobiliteitsbeleid dat mensen vlot op hun bestemming brengt in plaats van ze in irritante en ongezonde files te drijven. Een mobiliteitsbeleid dat aangename open ruimte creëert in plaats van die ruimte vol beton te gieten. Een mobiliteit die bewoners vlot tot aan hun woning brengt en bezoekers via frequente bussen en trams tot in de centra vervoert.”

Twijfelende kiezers

Van Besien richtte ook het woord tot de twijfelende kiezer: “Als je op straat de meningen van de mensen vraagt, dan hoor je dat veel mensen het even gehad hebben met de traditionele politiek. Ze willen vernieuwing. Daar staan wij klaar voor. En steeds meer kiezers voelen dat, weten dat. Dat is de reden waarom de peilingen in de grote steden ons goede cijfers geven, dubbele cijfers zelfs."

"Maar een peiling is geen uitslag. En dus zeg ik aan de kiezer: Twijfel niet. Uw stem voor Groen doet ertoe. Want in een hele reeks steden en gemeenten is een coalitie met Groen binnen handbereik. Deze kans willen we niet laten liggen. Deze kans kan u ons geven. Want het is tijd voor vernieuwing. Het is tijd voor Groen.”

"Ja tegen meerderheid met Janssens"

Ook Antwerps lijsttrekker Meyrem Almaci hield een speech. Daarin legde ze haar kaarten op tafel. “De laatste dagen vragen veel bezorgde Antwerpenaren mij of we na de verkiezingen een progressieve coalitie krijgen. Ik wil graag met mijnheer Janssens een meerderheid vormen. Maar gaat hij de voorkeur geven aan een coalitie met rechts of zal hij samen met Groen besturen in een progressieve coalitie?"

"Ik heb hem die vraag deze ochtend in een Antwerps debat gesteld. Maar hij weigert te antwoorden. Met Patrick Janssens alleen zal de nodige verandering in het beleid er niet komen. Wie wil dat er geen 19 baanvakken door de stad lopen, kan enkel op Groen rekenen. Wij staan klaar om het bestuur van de stad mee in handen te nemen.”

lees ook