Hildegard von Bingen verheven tot kerklerares

In Rome heeft paus Benedictus XVI de middeleeuwse mystica Hildegard von Bingen verheven tot kerklerares. Die titel wordt uitzonderlijk verleend aan mensen die een grote invloed hebben op de katholieke doctrine.

De verklaring was al enkele maanden geleden aangekondigd, maar nu heeft paus Benedictus XVI opnieuw twee mensen benoemd tot kerkleraar. Het gaat om de Duitse mystica Hildegard von Bingen en de Spaanse heilige Sint-Jan van Avila.

Slechts 33 andere mensen kregen ooit de titel van kerkleraar of doctor ecclesia. Die wordt verleend aan mensen die een grote invloed hebben uitgeoefend op de katholieke doctrine. In dat gezelschap vertoeven onder meer Thomas van Aquino, Bernard van Clairvaux, Augustinus en Ambrosius.

Hildegard is slechts de vierde vrouw die de titel krijgt. Voor haar waren dat Teresia van Avila, Catherina van Siena en Theresa van Lisieux. 

Mystiek, geneeskunde en wat nog meer

Hildegard von Bingen (1098-1179) werd in 1136 abdis van een klooster in Disibodenberg in Duitsland. Ze begon toen met het opschrijven van haar visioenen en kreeg aanvankelijk tegenstand van de kerkoverheid. Pas tien jaar later kreeg ze de vrije hand van paus Eugenius III.

Nadien stichtte ze haar eigen klooster op de Rupertsberg in Bingen. Ze schreef mystieke teksten over de liefde voor God en muziek, maar ook boeken over plantkunde, natuurgeneeskunde, kosmologie, taalkunde en zelfs recepten.