Historisch vredesakkoord met rebellen in de Filipijnen

In de Filipijnen is een historische doorbraak bereikt door een voorlopig vredesakkoord met de grootste rebellengroep van het land. De moslimrebellen (foto) krijgen een kleine autonome regio in het land dat ze zelf mogen besturen.

Met de moslims is afgesproken dat er in het overwegende rooms-katholieke zuiden van het land een kleine autonome regio komt die ze zelf mogen besturen. Het is het voorlopige resultaat van een heel moeizaam vredesproces dat eind jaren 90 begonnen is en dat in 2008 plots beëindigd werd. Sindsdien werd er gewerkt aan nieuw bestand.

Verwacht wordt is dat het vredesakkoord binnen enkele dagen in de Filipijnse hoofdstad Manilla getekend wordt. De zuidelijke eilandengroep op de Filippijnen is al vijf eeuwen het toneel van gewapende conflicten. De Filipijnse moslims willen onafhankelijkheid en hebben gevechten geleverd tegen kolonisering door Spanjaarden, Amerikanen en vervolgens het christelijke gezag in Manila.