Houdt coalitie Inspraak-SP.A stand in Zonnebeke?

In Zonnebeke hebben de kiezers slechts keuze tussen drie partijen: de huidige twee meerderheidspartijen, Inspraak en SP.A, en oppositiepartij CD&V. Inspraak is de grootste partij met 8 zetels. SP.A en CD&V hebben er elk zes. Daarnaast zit er nog een onafhankelijke in de gemeenteraad.

Inspraak van burgemeester Dirk Cardoen, die de lijst duwt en het lijsttrekkerschap overlaat aan schepen Dirk Sioen, is een lijst met N-VA-signatuur en onafhankelijken. Inspraak maakt sedert 2001 deel uit van de meerderheid in Zonnebeke en trekt naar de verkiezingen met de slogan “ervaring, inzet en visie “.

De partij levert tijdens deze legislatuur de burgemeester en twee schepenen. Coalitiepartner SP.A levert drie schepenen en de OCMW-voorzitter.

SP.A-lijsttrekker en eerste schepen Franky Bryon steekt het niet onder stoelen of banken dat hij kandidaat-burgemeester is. Maar ook Inspraak, momenteel de grootste partij, wil de burgemeester blijven leveren.

Botert het nog tussen de coalitiepartners?

Recent kwamen enkele spanningen tussen beide coalitiepartners bovendrijven. Bij de opening van het gerenoveerde kasteel, waar het Memorial Museum Passchendaele 1917 gevestigd is, kon Franky Bryon het tijdens zijn toespraak niet laten een sneer te geven naar Inspraak-lijsttrekker Dirk Sioen. Hij noemde hem niet bij naam, maar voor de goede verstaander was het duidelijk dat hij Dirk Sioen een platte opportunist noemde.

Bij Sioen kwam dit over als een slag onder de gordel. Bryon van zijn kant tilt er zelf niet zwaar aan met de melding dat je de zaken soms eens zwart-wit moet durven stellen om de standpunten duidelijk te maken. Of daaruit afgeleid moet worden dat het niet meer botert tussen beide coalitiepartners, is een andere vraag. Beiden spreken dat in elk geval tegen.

Ingrid Vandepitte trekt CD&V-lijst

Bij de CD&V-oppositie is Ingrid Vandepitte lijsttrekker. Voor haar zijn de topprioriteiten voor de volgende zes jaar de zekerheid van ruimte om te wonen, te werken, zich te ontspannen en de veiligheid en vlotheid van de mobiliteit. CD&V Zonnebeke wil respect tonen voor ieders mening en vindt dat het gemeentebestuur beter moet communiceren naar de bevolking toe.

CD&V heeft nu 6 zetels, maar hoopt op meer. De oppositiepartij wil de komende legislatuur graag mee besturen. Of er al een voorakkoord is tussen twee van de drie Zonnebeekse partijen, is niet gekend.

Piet Lesage

lees ook