Janssens: "Ik blijf gewoon burgemeester"

Voor Patrick Janssens (SP.A) is slechts één scenario mogelijk: hij zal na 14 oktober burgemeester blijven in Antwerpen. Voor Janssens is een coalitie met de N-VA niet noodzakelijk. "Elke partij die deelneemt aan de verkiezingen is een mogelijke partner", verklaarde hij in "De zevende dag".

Op de vraag of Janssens schepen zou willen worden onder het burgemeesterschap van Bart De Wever (N-VA) antwoordde Janssens: "U maakt zich zorgen om niks, mevrouw De Win. Ik blijf gewoon burgemeester. Daar ben ik mee bezig, dat is mijn ambitie."

Over mogelijke bestuurspartners blijft Janssens aan de oppervlakte: "Wiskundig heb je als Antwerpse partij genoeg met 28 zetels. Om comfortabel te kunnen werken, heb je 30 tot 32 zetels nodig". Voor Janssens betekent dit dat een coalitie met de N-VA niet noodzakelijk is. Elke partij die deelneemt aan de verkiezingen is een mogelijke partner", zegt de burgemeester. Bovendien beklemtoont hij dat het de N-VA is die "het stof wil afdoen op 't Schoon Verdiep en niet met de SP.A wil besturen".

Ook een samenwerking met Groen is voor Janssens mogelijk. Die partij zei eerder dat zij enkel in het stadsbestuur wil dat tegen het BAM-tracé is. Voor Janssens is dat geen reden om de groenen uit te sluiten voor een mogelijke coalitie. "Groen heeft ook verklaard te willen onderhandelen. Na de resultaten van het milieueffectenrapport zullen we dus opnieuw over het dossier praten", aldus Janssens.

Volgens Janssens wil de N-VA niet met de Stadslijst en niet met Vlaams Belang in zee, waardoor enkel Open VLD en Groen mogelijke partners zijn voor De Wever. "Is een stem voor Groen dan een stem voor de N-VA?", vroeg presentatrice De Win. "Dat heeft u gezegd", antwoordt Janssens kort.

Philip Heylen (CD&V) sprak later in "De zevende dag" zeer klare taal over het huwelijk tussen de SP.A en zijn partij. "Samen uit, samen thuis. We hebben daarover ons woord gegeven." Hiermee sluit Heylen uit dat CD&V na 14 oktober zonder de SP.A in een stadsbestuur zal stappen.

Wat met de peilingen?

De peilingen brengen ons alleszins niet veel bij. Volgens een peiling van de VRT en De Standaard kan de N-VA rekenen op 10% voorsprong op de Stadslijst. Uit een peiling van de Gazet van Antwerpen afgelopen weekend zou dan weer blijken dat de twee partijen nek aan nek liggen. Janssens lijkt niet veel rekening te houden met de peilingen. "Minstens één van de peilingen zit er naast en ik vermoed zelfs allebei".

Bewijst de peiling van de Gazet van Antwerpen dat er weinig verschillen zijn tussen de Stadslijst en de N-VA? "Er zijn wel belangrijke verschillen tussen beide partijen. Zo vinden wij solidariteit in ons sociaal beleid belangrijker dan de N-VA. Ook op het vlak van mobiliteit in de binnenstad hebben we een andere visie", aldus Janssens.

Janssens beklemtoont dat hij vooral een positieve campagne voert. "Soms heb ik het gevoel dat wij de enige partij zijn in Antwerpen die nog van Antwerpen houdt."

lees ook