Onvoorspelbare stembusslag in Heuvelland

In Heuvelland worden het spannende verkiezingen. De voorbije legislaturen had CD&V van burgemeester Bernard Heens een vrij comfortabele meerderheid: 11 zetels tegen 8 voor oppositiepartij Gemeentebelangen. Maar CD&V is er nu niet meer zo zeker van dat ze weer de absolute meerderheid zal behalen. De situatie is de jongste maanden grondig gewijzigd.

Het nieuws dat eerste schepen Geert Vandewynckel geen plaats meer krijgt op de CD&V-lijst, sloeg in als een bom. Interne spanningen en meningsverschillen leidden tot de breuk. Vandewynckel hield zich aanvankelijk op de vlakte, maar besliste eind augustus toch met een eigen - onvolledige - lijst naar de kiezer te trekken. Hij heeft acht mensen op zijn lijst "Heuvelland" staan.

In welke mate hij trouwe CD&V-stemmers zal kunnen overtuigen om voor "Heuvelland" te stemmen, is nu de vraag. En of hij misnoegden en mensen die traditioneel voor de oppositie stemmen, op zijn hand zal krijgen? Het is koffiedik kijken.

Gemeentebelangen: "Durven kiezen"

En dan is er de "klassieke" oppositiepartij Gemeentebelangen. Jean-Pierre Geelhand de Merxem, die de voorbije twee verkiezingen lijsttrekker was en er niet in geslaagd is om de CD&V te onttronen, zet een stapje opzij en duwt de lijst.

Nieuwkomer in de politiek Marc Lewyllie is lijsttrekker en kandidaat-burgemeester. ‘We hebben onze partij sterk vernieuwd. Daarom hebben we ook gekozen voor een nieuw logo, dat sterk de onafhankelijkheid van onze lijst én onze focus op Heuvelland en zijn inwoners weergeeft. Onze campagneslogan "Durven kiezen" is een oproep naar de inwoners om te durven kiezen voor verandering", zegt jongerenkandidaat van Gemeentebelangen Wieland De Meyer.

N-VA weg vanonder de vleugels van Gemeentebelangen

De N-VA, die tot nu toe onder de vleugels van Gemeentebelangen figureerde, dient nu ook een eigen lijst in. Dat zal de positie van Gemeentebelangen vermoedelijk verzwakken. Vraag is natuurlijk of de hype van N-VA nationaal ook plaatselijk zal meespelen. De N-VA-lijst wordt getrokken door Etienne Cloet, ook al een nieuwkomer in de Heuvellandse politiek.

Groen doet niet mee in Heuvelland niet op. Aanvankelijk was er het plan om met een verruimingslijst naar de kiezer te trekken, maar dat plan werd opgeborgen.

En dan is er in Heuvelland, dat uit acht dorpen bestaat zonder echte centrumgemeente, nog altijd de dorpsreflex die meespeelt. Dé Heuvellander bestaat niet. Er zijn des te meer De Klijtenaars, Dranouternaars, Kemmelnaars, Lokernaars, Nieuwkerkenaars, Westouternaars, Wijtschatenaars en Wulvergemnaars. De Heuvellandse kiezer kijkt ook - en misschien in de eerste plaats - naar sterke en sympathieke kandidaten uit zijn eigen dorp. Dit alles maakt de verkiezingen 2012 in Heuvelland erg onvoorspelbaar.

Piet Lesage

lees ook