Spannende verkiezingen in Vleteren dankzij N-VA

In Vleteren namen er in 2006 drie partijen deel aan de verkiezingen. De Landelijke Volkspartij (LVP) van burgemeester Stephan Mourisse (foto) haalde het nipt met 48,1%, wat hem 7 zetels opleverde. CD&V moest de duimen leggen met 44,7%, goed voor 6 zetels. Vlaams Belang haalde geen enkele zetel. De partij dient nu geen lijst meer in. De N-VA wel en dat maakt het spannend.

Nu de N-VA in alle peilingen goed scoort, zou het niet verwonderlijk zijn dat deze partij ook in Vleteren minstens één zetel haalt. Lijsttrekker Johan Depinois uit Woesten en lijstduwer Georges Gevaert uit Oostvleteren hebben er in elk geval een goed oog in.

Als de LVP één zetel verliest, is het ook haar absolute meerderheid kwijt. En dan wordt het natuurlijk interessant wie met wie een coalitie zal vormen. Bij de LVP trekt burgemeester Mourisse opnieuw de lijst. Schepen en OCMW-voorzitter Lut Demeyer krijgt plaats twee. Ook de schepenen Frans Masson, Ludo Bebuysere en Marie-Anne Verlende-De Meester zijn weer kandidaat en zouden natuurlijk hun ambt als schepen willen verder zetten.

“De topprioriteit voor ons is om de vele zware dossiers die momenteel in uitvoering zijn, tot een goed einde te brengen. De gemeente heeft het financieel niet gemakkelijk en bijgevolg zullen er geen nieuwe, dure dossiers opgestart kunnen worden. Het beleid is voor de komende twaalf jaar uitgestippeld,” aldus de burgemeester.

Heeft de N-VA de sleutel in handen?

Bij CD&V wordt Nathalie Parret de nieuwe lijsttrekker. Fractieleider in de gemeenteraad Guido Berten wordt lijstduwer. Voor Nathalie Parret wordt de aanleg van een fietspad tussen Woesten en Poperinge een van de prioriteiten. Ze wil de dorpskern van Westvleteren ook ontlasten van het zwaar verkeer en dat via een heringerichte Kruisboomstraat.

De N-VA trekt naar de stembus met Johan Depinois als lijsttrekker. Ook voor hem is verkeersveiligheid de absolute prioriteit.

Sommigen gaan ervan uit dat een coalitie in Vleteren tussen LVP en CD&V niet evident is. In dat geval zou de N-VA wel eens de sleutel naar het gemeentehuis in handen kunnen hebben.

Piet Lesage

lees ook